Гешев повишил без конкурс бившите шефове на спецпрокуратурата

Време за прочитане:1 Минути, 38 Секунди

Бившите шефове на двете спецпрокуратури са повишени без конкурс, веднага след като бяха преназначени като редови обвинители заради закриването на спецструктурите. 15 бивши спецпрокурори и следователи са командировани скоро след преназначаването.

Това е установила проверка на правния портал „Лекс“ в регистъра на командированите на сайта на Висшия съдебен съвет.

В последния ден от съществуването на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратура – 27 юли, Прокурорската колегия на ВСС премести всички магистрати в други органи на съдебната власт.

Така шефка на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова беше преназначена в Окръжна прокуратура-София. Два дни по-късно – на 29 юли, главният прокурор Иван Гешев със своя заповед я е командировал в Апелативната прокуратура в столицата, считано от 1 август.

В АП-София са командировани и Детелина Йотова (от ОП-София), и Ирена Арменова (от СГП).

Бившият ръководител на АСП Даниела Попова и колегата й Дочо Дочев бяха преместени в АП-София, но от 29 юли Попова е командирована във Върховната административна прокуратура, а Дочев – във Върховната касационна прокуратура.

Десетима бивши спецследователи пък са командировани в Националната следствена служба. Девет от тях са от следствения отдел на СГП – Нели Тодорова (бивш шеф на СО на СП), Виолета Вълчева-Николова, Иван Иванов, Миряна Иванова, Оля Антонова, Преслава Петкова, Ралица Дашева, Силвия Борисова и Славка Баханова. Десетият е Иван Делчев, който беше преместен в следствения отдел на ОП-София, но вече е в НСлС.

Тази практика не е от днес или от вчера. Командироването реално е повишение без конкурс в съдебната система, което открай време се критикува като начин магистратите да бъдат държани в зависимост от шефовете, които ги „качват“ така по инстанциите, припомня „Сега“. През годините многократно прокурори, които минават за „послушни“, останаха уж „завинаги“ командировани на по-високо място в кариерата, заобикаляйки закона. Други пък използваха схеми, за да се преместят от провинцията в столицата.

От своя страна обаче Висшият съдебен съвет хич не бърза с провеждането на конкурси, заради което на много места в системата свободните места стоят без титуляри с години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели