Гешев отново “на килимчето” в парламента

Време за прочитане:1 Минути, 24 Секунди

Депутатите отново привикват главния прокурор Иван Гешев. Този път той ще трябва да се яви пред комисията по правни въпроси. Официално темата на обсъждането е прилагането на закона и дейността на държавното обвинение.

Това ще е втората среща на Гешев с депутати в рамките на седмица. Миналия петък той бе в парламента заради скандала с експертизата на снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. Въпреки че стоя в парламента два часа, Гешев на практика не даде нито един съществен отговор.

Резултатите от петорна експертиза на снимките бяха изнесени евродепутата от ЕНП Томаш Здеховски. В същото време прокуратурата от години мълчи за това разследване. След изявата на Здеховски Гешев заяви, че е изненадан, че някой е изненадан, защото българската общественост бил информирана с прессъобщение много отдавна. Във въпросното съобщение обаче са спестени много от подробностите, изнесени от евродепутата.

Гешев ще отиде в правната комисия за първи път след решението на Конституционния съд (КС), според което депутатите могат да го викат. Главният прокурор атакува пред КС нормата от правилника на парламента, по силата на която поне веднъж на три месеца той може да бъде викан за обсъждане. Единодушно обаче десетимата съдии заявиха, че това не противоречи на основния закон.

Гешев е особено чувствителен към депутатски въпроси и често твърди, че това създава опасност от намеса в независимостта на съдебната власт. Казусът с експертизата на снимките на Борисов обаче показа, че главният прокурор няма проблем да дава данни за досъдебно производство на европейския парламент. Искане за подобна информация от страна на народното събрание би довело до скандал.

След решението на КС главният прокурор твърди, че може да бъде викан само от правната парламентарна комисия. Във всички останали може да отиде, ако прецени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели