Германското правителство подготвя национализация на “Газпром Германия”

Време за прочитане:43 Секунди

Германското правителство е създало холдингова компания, която да извърши евентуална национализация на “Газпром Германия”, пише вестник “Велт ам Зонтаг”, цитиран от БНР.

Дружеството било подразделение на “Газпром”, от което руският газов монополист се отказа през април. Тогава германският енергиен регулатор обяви, че ще администрира “Газпром Германия” – компания за търговия, съхранение и пренос на газ, в интересите на Германия и Европа, припомня “Ройтерс”.

От германското министерство на икономиката са обявили, че са наясно със съществуването на холдинговата компания, както и че създаването ѝ е било предпазна мярка за възможни действия по преструктуриране.

На 14 юни компанията получила заем от германска държавна инвестиционна банка. С решение на правителството се удължава попечителското управление над групата и след септември 2022 г. дългосрочно.

В официалното съобщение се посочва още, че управлението на преименуваната компания ще продължи да работи за осигуряването на газови доставки за германските и европейските потребители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
5
Сподели