Германският шеф на разузнаването: „Русия е бурята, а Китай е изменението на климата“

Време за прочитане:1 Минути, 43 Секунди

Ръководителите на германските разузнавателни служби предупредиха в понеделник, че Китай може да използва дялове в критична инфраструктура като лост за преследване на политически цели на фона на дебат в Берлин дали да позволи на китайската корабна компания Cosco да инвестира в пристанището на Хамбург, предаде “Ройтерс”.

Германското министерство на икономиката, управлявано от Зелените, иска да наложи вето на офертата на Cosco да закупи дял в един от трите терминала на най-важното пристанище на страната. За сметка на това канцлерството, управлявано от социалдемократите, е по-склонно да приеме предложението, информират правителствени източници.

Спорът отразява по-широк дебат в Германия за това как да се намали зависимостта от Китай – неин основен търговски партньор, след като руската инвазия в Украйна открои опасностите от това да се разчита на все по-напористата и авторитарна държава.

Китай призова Германия да не политизира икономическите отношения между двете страни или да се ангажира с протекционизъм “в името на националната сигурност”.

По време на изслушване в парламента, при което бяха засегнати редица въпроси за сигурността, ръководителите на германските външни и вътрешни разузнавателни служби заявиха, че не могат да дадат публична оценка на кандидатурата на Cosco, но като цяло призоваха за предпазливост.

“Ние сме много, много критични към участието на Китай в критична инфраструктура”, подчерта шефът на службата за външно разузнаване Бруно Кал. Той отбеляза, че пристанището следва да се счита за критична инфраструктура, така че всяка възможна инвестиция трябва да се разглежда много внимателно.

Германия трябва да очаква Китай да използва технология, включително 5G инфраструктура, или икономическа мощ, за да реализира своите идеи, добави Кал и предупреди, че в случай на политическо несъгласие между Китай и Германия тези инструменти ще бъдат използвани.

Ръководителят на службата за вътрешно разузнаване на страната Томас Халденванг пък посочи, че дяловете в критична инфраструктура могат да дадат възможности за саботаж и влияние върху общественото мнение.

“Когато разговарям с чуждестранни партньори за Китай, те винаги казват: Русия е бурята, Китай е изменението на климата”, подчерта той и обобщи: Така че, ще трябва да се подготвим за това изменение на климата през следващите години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
6
Сподели