Германският министър на отбраната Ламбрехт подава оставка

Време за прочитане:2 Минути, 8 Секунди

Германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт подаде оставка в понеделник, след като поредица от грешки направиха позицията й в правителството на канцлера Олаф Шолц несъстоятелна, информира “Politico”.

„Днес помолих канцлера да ме освободи от службата на федералния министър на отбраната“, каза Ламбрехт в писмено изявление днес. „Фокусът на медиите върху моята личност в продължение на месеци едва ли позволява обективно отразяване и обсъждане на военнослужещите, Бундесвера и решенията на политиката за сигурност в интерес на гражданите на Германия“, добави тя.

Шолц е приел оставката на Ламбрехт, каза на пресконференция говорителка на кабинета на Шолц.

Повтарящите се грешки на министъра поставят все по-голямо напрежение върху Шолц и неговата промяна в германската отбранителна политика, обявена по време на речта му Zeitenwende миналата година. Още в петък германските медии съобщиха за планираната оставка .

Решението й да се оттегли идва, докато Германия е подложена на натиск да одобри увеличаване на международната военна подкрепа за Киев, а отбранителните способности на страната бяха поставени под въпрос, след като няколко танка Puma бяха извадени от експлоатация по време на скорошно военно учение.

Ламбрехт искаше да сложи край на политическата си кариера преди последните избори за Бундестаг. Но тогава канцлерът Шолц изненадващо я назначи за министър на отбраната. 

Когато Кристине Ламбрехт встъпи в длъжност през декември 2021 г., беше наясно, че поема армия, която е била съкращавана в продължение на много години и е имала огромни недостатъци в оборудването. Тя обеща да превърне в свой приоритет подобряването на обществените поръчки в Бундесвера.

Колко трудна е тази задача стана ясно, когато заради руската инвазия в Украйна внезапно беше създаден специален фонд от 100 милиарда евро, за да бъде Бундесверът отново годен за национална и съюзническа отбрана. Първият от многото планирани проекти за въоръжение стартира чак през декември, пише “Тагесшау”.

Ламбрехт така и не успя да се измъкне от негативните заглавия. Редуваха се различни политически грешки, често съчетани с неумела комуникация. Тя така и не успя да затопли отношенията си с Бундесвера. Увеличиха се съмненията относно нейната пригодност за важния ресор “отбрана”, а опозицията многократно призова за отстраняването на Ламбрехт. Но канцлерът Шолц държеше дълго време на нея. Мнозина в редиците на SPD също се чудеха как е възможно такива грешки да се случват на опитен политик. В крайна сметка Ламбрехт е във федералната политика от две десетилетия и половина.

За неин заместник се въртят няколко имена в краткия списък на германските медии: ръководителят на кабинета на канцлера Волфганг Шмид, парламентарният комисар по въпросите на въоръжените сили Ева Хьогл, социалният министър Хубертус Хайл, парламентарният държавен секретар на Ламбрехт Зиемте Мьолер и лидерът на ГСДП Ларс Клингбайл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели