Германската полиция предотврати нов опит за правителствен преврат

Време за прочитане:1 Минути, 7 Секунди

Германската полиция нахлу посред нощ в няколко сгради в провинция Бавария като част от разследване на заговор, замислен от крайнодясно екстремистко движение, което планирало да предизвика масово прекъсване на електрозахранването и да извърши правителствен преврат, съобщи ДПА.

Полицейските акции са свързани с шестима заподозрени, които имат връзка с движението “Граждани на Райха”, група от хора, които не признават властта на настоящото правителство.

“Започвайки през 2020 г., обвиняемите са заподозрени в подготвянето на планирано прекъсване на електрозахранването в голяма част от Германия, саботирайки електрически стълбове, което е имало за цел да позволи на други групи да завземат властта в Германия чрез политически преврат”, се казва в изявление на мюнхенската прокуратура, цитирано от БТА.

Заподозрените са обвинени в организирането и членството в терористична групировка.

Припомняме, че през декември месец 2022 година отново бе осуетен опит за преврат в Германия. Тогава Германия обяви, че е ликвидирала вътрешна терористична клетка, вдъхновена от конспирацията на QAnon, по подозрение, че е планирала да свали правителството. Бяха изловени заговорници, планирали кървави убийства и връщане на Втория Райх.

Сред арестуваните имаше съдийка, бивша депутатка от дясната популистка партия “Алтернатива за Германия” (AfD), аристократи,  бивши военни и служители на полицията. С други думи хора, които имат контакти, познания за демократичните институции и финансови ресурси. Някои от тях имат и опит в боравенето с оръжие. По време на акцията бяха иззети множество оръжия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели