Германия ще изпрати 88 танка “Леопард 1” в Украйна

Време за прочитане:1 Минути, 47 Секунди

Германското правителство одобри доставката на 88 стари танка “Леопард 1” за Киев, предаде „Политико“, цитирайки местни медии.

Този ход допълнително сигнализира за обрат в политиката на Берлин по отношение на танковете за Украйна, девет дни след обявената пратка от една рота танкове “Леопард 2” на Киев като част от европейска коалиция.

Берлин е одобрил плановете на германския оръжеен производител “Райнметал” да продаде десетки по-стари “Леопарди” на Киев, след като те бъдат ремонтирани, на обща стойност над 100 млн. евро, съобщи “Зюддойче цайтунг”, цитирайки “правителствени източници”.

Това рискува да създаде затруднения в доставките, тъй като “Леопард 1” вече не се произвеждат, а снарядите им са с различен калибър от тези на по-новите “Леопард 2”, обяснява вестникът.

Германското правителство обмисля също така да откупи обратно 15 самоходни противовъздушни установки “Гепард”, които е продало на Катар, но и тук може да се сблъска с някои проблеми. Боеприпасите за тях се произвеждат в Швейцария, която досега е отказвала да одобри реекспорт за Украйна с мотива, че това би нарушило нейния неутралитет. Някои швейцарски законодатели обаче настояват страната да преразгледа позицията си.

След седмици на силен натиск от страна на партньорите си, миналата седмица Германия обяви, че ще одобри доставката на около 80 танка “Леопард 2” за Украйна, включително около 14 собствени танка, като част от коалиция от европейски държави. Тъй като танковете са германско производство, другите държави, които желаят да ги изпратят на Украйна, се нуждаеха от одобрението на германското правителство.

От месеци Киев настоява пред съюзниците си да изпратят танкове и твърди, че се нуждае от стотици, за да посрещне потенциална руска контраофанзива през пролетта.

Великобритания също обеща да изпрати на Киев някои от своите танкове “Чаленджър 2”, а САЩ заявиха, че ще изпратят 31 танка M1 “Ейбрамс”.

Междувременно стана ясно, че Норвегия ще поръча 54 танка “Леопард 2А7” от германската компания “Krauss-Maffei Wegmann” с опция за закупуване на още 18 бройки, предаде телевизия NRK, цитирайки министър-председателя Йонас Гар Стрьоре.

Първоначално Норвегия планираше да придобие 72 танка, но през изминалите месеци беше решено да се намали бройката, за да се освободят средства за закупуване на хеликоптери, дронове и далекобойна артилерия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели