Германия ще затегне законите за притежание на оръжие

Време за прочитане:1 Минути, 25 Секунди

Германия планира да затегне законите за притежание на оръжие, след като беше разкрит заговор на крайнодясна група за сваляне на правителството и поставяне на благородник на поста национален лидер, съобщи вътрешният министър Нанси Фезер в публикувано в неделя интервю, предаде “Ройтерс”, цитирана от БТА.

Миналата седмица германската полиция арестува 25 души, заподозрени в участие в заговора, който шокира мнозина в една от най-стабилните европейски демокрации. Много от заподозрените са членове на крайнодясното движение “Райхсбюргер” (“Граждани на райха”), което отрича съществуването на съвременната германска държава, според прокуратурата.

Федералният вътрешен министър Нанси Фезер каза в интервю за в. “Билд ам зонтаг”, че членовете на “Райхсбюргер” представляват нарастваща заплаха за Германия, като се има предвид, че през последната година членската ѝ маса се е увеличила с 2 хил. души, достигайки 23 хил.

Прокуратурата обяви, че сред заподозрените има хора, които притежават лично оръжие и познания как да го използват. Освен това движението е правило опити да привлече настоящи и бивши военни и е трупало оръжейни запаси.

“Наложително е всички власти да упражнят максимален натиск”, за да бъде иззето това оръжие, каза Фезер. По тази причина федералното правителство в близко бъдеще ще затегне допълнително законите за оръжията.

По думите на министъра тази година поддръжници на крайнодясното движение са извършили 239 престъпления. “Не става дума за безобидни фантазьори, а за лица, заподозрени в тероризъм, които вече са задържани. Разрешителните за оръжие на най-малко 1050 членове на “Граждани на райха” вече са отнети”, каза още Фезер.

Още преди масираната полицейска операция властите вече бяха конфискували оръжие от повече от 1000 членове на “Граждани на райха”. Смята се, че други 500 все още разполагат с разрешителни за притежаване на оръжие в държава, където личното оръжие е рядкост, отбелязва “Ройтерс”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели