Германия с план за пестене на енергия: Забраната влиза в сила от септември

Време за прочитане:3 Минути, 9 Секунди

Германските обществени сгради ще станат по-студени, а улиците – по-тъмни тази зима. Причината е одобрението на енергоспестяващи мерки, които ще спомогнат за подсигуряването на газови резерви в най-голямата европейска икономика, за да бъдат компенсирани намалените доставки от Русия.

Целите на плана, както ги формулира министърът на икономиката Роберт Хабек, са „значителни икономии на газ”, което е постижимо с „общонационално усилие”. В тази връзка германското правителство прие две постановления със съответните мерки. Едното от тях влиза в сила на 1 септември т.г. и ще важи до 28 февруари догодина, а второто – от 1 октомври за срок от две години. Преди това то трябва да бъде одобрено от Бундесрата – Горната камара на германския парламент.

От септември отпада изискването за поддържане на минимално допустима температура в жилищата под наем. Така наемателите ще могат да отопляват по-малко жилищата, ако искат да пестят енергия, като същевременно са длъжни да се грижат да не възникват от това щети в помещенията.

Частните басейни, независимо дали открити или закрити, вече няма да могат да ползват газ за затопляне на водата. Изключение правят случаите, когато басейнът се използва за терапевтични процедури. Тази мярка не важи за басейните в хотели, почивни комплекси или рехабилитационни центрове.

В обществените сгради помещенията ще се отопляват по-малко – температурата не бива да превишава 19 градуса по Целзий. Досега 20 градуса беше препоръчителната минимална температура в работните помещения на обществените сгради. Освен това в коридори, фоайета или по-големи помещения с техника по възможност вече не трябва да се отопляват. Тези ограничения не важат за клиники и социални домове.

Друга мярка е топлата вода в обществените сгради, и по-специално за умивалниците, които се използват основно за миене на ръце. Ако водата там се затопля от бойлери, включително проточни уреди, те ще се изключват. Ако водата се подгрява централно, тогава температурата ще бъде  намалена. Изключения правят училищата, детските градини, центровете за социални грижи и болниците.

Сградите и паметниците в Германия вече няма да се осветяват през нощта. Изключение се допуска само за краткотрайно осветление по време на културни събития или народни увеселения. Мярката не важи за защитното и аварийно осветление на обекти.

Светлинните реклами ще се изключват от 22 часа до 6 часа сутринта. Изключение се прави само за тези светлинни надписи и табели, които служат за безопасността на движението, например на подлези или автобусни спирки. Забраната за нощно осветление важи също и за витрините на магазини.

Магазините, които се отопляват, не могат да държат входните си врати постоянно отворени. Ограничението важи от септември до края на февруари. Същото важи и за други врати и портали, през които може да се губи топлина.

Няма изрично предписание за редуциране на температурата в офисите, но самите фирми също ще могат да отопляват по-малко работните помещения. По-скоро тук става въпрос за доброволно поемане на отговорност за реализиране на икономии от отопление.

Доставчиците на газ и собствениците на по-големи жилищни сгради са длъжни своевременно да информират клиентите си, респективно наемателите, за очакваните по-високи цени и възможности за пестене на енергия – най-късно в началото на отоплителния сезон.

Що се отнася до второто постановление на германското правителство, което ще важи от началото на октомври за срок от две години, там са предвидени например ежегодни технически обслужвания на отоплителните инсталации в сгради, които се отопляват с газ, подмяна на по-старите и неефикасни топлинни помпи, които потребяват много енергия. Компаниите с годишно потребление на енергия от 10 гигаватчаса или повече се задължават да оптимизират консумацията на енергия.

Като част от новите енергоспестяващи мерки, страната също работи по изграждането на два терминала за втечнен природен газ на брега на Северно море.

Мерките могат да помогнат на домакинствата, компаниите и обществения сектор да спестят около 10.8 млрд. евро (10.7 млрд. долара) през следващите две години, казват от немското министерство на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
20
Сподели