Германия съобщи за инцидент в АЕЦ с изтичане на радиация

Време за прочитане:57 Секунди

На 28 септември е възникнал теч по време на промиване на изпускателна система в атомната електроцентрала Брунсбютел, Северна Германия, съобщи министерството на енергетиката на провинция Шлезвиг-Холщайн, цитирано от Ройтерс.

Дефектната линия е част от системата за третиране на концентрат и се намира в ограничената зона на реакторната сграда на атомната електроцентрала, се казва в изявление, в което се допълва, че е открито малко радиоактивно замърсяване.

Органът по безопасността на реактора е възложил на експерти да извършат допълнителни надзорни прегледи по въпроса.

Атомната електроцентрала Брунсбютел вече е окончателно затворена от 2007 г. Разрешението за извеждане от експлоатация беше издадено в края на 2018 г. и демонтажът на централата е започнал.

Припомнаме, че след тежкия инцидент в японската атомна централа “Фукушима”, възникнал в резултат намощното земетресение и цунами през 2011 г., Германия пое курс към затваряне на атомните централи и отказ от ядрената енергетика като цяло.

Войната в Украйна и последвалият спад на вноса на енергия от Русия обаче доведоха до промяна в политиката, като сега правителството планира да остави две от трите все още работещи атомни електроцентрали в страната, които да са в режим на готовност през следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели