Германия открива плаващ LNG терминал близо до Балтийско море

Време за прочитане:1 Минути, 27 Секунди

Вторият германски терминал за втечнен природен газ (LNG) в Любмин в североизточната германска провинция Мекленбург-Предна Померания беше открит в събота в присъствието на канцлера Олаф Шолц.

Церемонията се състоя по-малко от месец след като той откри първия германски терминал за втечнен природен газ във Вилхелмсхафен. Очаква се през следващите месеци да бъдат пуснати в експлоатация още няколко терминала, включително и още един в Любмин. След Вилхелмсхафен в Долна Саксония, където терминал беше официално открит през декември, Lubmin на балтийското крайбрежие е второто място в Германия, където LNG терминал е започнал да работи.

Газът вече е вкаран в мрежата от началото на седмицата като част от пробна експлоатация.

Германия бързо изгражда своята инфраструктура за внос на газ. В рамките на месеци двата действащи терминала бяха планирани, одобрени и построени.

Германското правителство взе решение за изграждане на новите съоръжения броени дни след началото на руската инвазия в Украйна. 

Терминалите са част от усилията на Берлин за предотвратяване на енергийната криза, които включват и временно активиране на стари въглищни електроцентрали, както и удължаване на срока на експлоатация на последните три атомни електроцентрали в страната. Те трябваше да бъдат изключени в края на миналата година, но германските власти решиха да останат в експлоатация до средата на април.

Германия работеше и за запълване на газовите си хранилища преди зимата.

Миналата седмица федералната агенция за регулация на мрежите заяви, че тази зима е “все по-малко вероятно” да има недостиг на газ.

Шолц похвали скоростта, с която са построени първите терминали, и заяви, че специалният кораб за регазификация, необходим за третия германски терминал в Брунсбютел, ще пристигне следващата седмица.

Германия има за цел да покрие около една трета от настоящото си търсене на газ чрез плаващите LNG терминали през зимата на 2023-24 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели