Германия “отваря врати” за руските дезертьори

Време за прочитане:1 Минути, 22 Секунди

Германия е готова да приеме руски дезертьори, сигнализираха министри на фона на съобщенията за руснаци, бягащи от частичната мобилизация, разпоредена от президента Владимир Путин.

„Дезертьорите, заплашени от сериозни репресии, по правило могат да получат международна закрила в Германия”, заяви министърът на вътрешните работи Нанси Файзер, според извадки от интервю за вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг”.

Министърът на правосъдието Марко Бушман написа в Twetter, използвайки хаштага „частична мобилизация”, че „очевидно много руснаци напускат родината си и всеки, който мрази курса на Путин и обича либералната демокрация, е добре дошъл в Германия”.

Германия е приела около един милион украинци, бягащи от руската инвазия, но също така е приветствала и руски дисиденти.

Файзер заяви, че 438 руски дисиденти – много от тях журналисти, са се възползвали от ускорена процедура за получаване на закрила в Германия. Тя обаче изтъкна, че политическото убежище няма да се предоставя автоматично, а кандидатите първо ще бъдат подложени на проверки за сигурност.

Припомняме, че след като Путин обяви частична мобилизация, еднопосочните билети от Русия бяха разпродадени за минути. Последваха и протести, съпроводени и с хиляди арести.

“Ще си счупя ръка, крак. Ще отида в затвора. Ще направя всичко, за да избегна мобилизацията”. Това споделя млад руснак от Калининград пред Би Би Си, след като руският президент Владимир Путин обяви частична мобилизация на запасняци.

Въпреки твърденията на военния министър Сергей Шойгу, че студенти няма да бъдат призовавани, 26-годишният Сергей, докторант и асистент в голям руски университет, вече е получил документ, че е мобилизиран. Младият мъж очаквал куриер, но вместо него на вратата му позвънили цивилни служители на Министерство на отбраната и му връчили призовка. Сергей не е служил в армията и няма военен опит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели