Германия изрази сериозна загриженост относно планираната покупка на произведени в САЩ изтребители F-35

Време за прочитане:2 Минути, 44 Секунди

След нахлуването на Русия в Украйна, Берлин обяви през март, че ще купи 35 от бойните самолети, произведени от Lockheed Martin, за да замени остарялата си флотилия Tornado.

Министерството на отбраната обаче, изрази загриженост относно „закъснения и допълнителни разходи“ в покупката за близо 10 милиарда евро (10,5 милиарда долара), според класифицирано писмо до бюджетната комисия на парламента.

Според писмото рисковите фактори имат връзка с необходимата работа за подготовка на летища, способни да приемат F-35, с изискванията за сигурност и възможните проблеми около разрешителните за полети в Германия.

Говорител на военното ведомство увери, че тези въпроси ще бъдат “изяснени” в “тясно сътрудничество” с парламента.

Съществуват съмнения дали е възможно до 2026 г., когато би трябвало да започнат доставките, да бъде приключена необходимата работа във военновъздушната база Бюхел, където се очаква да бъдат разположени самолетите.

Настоящият график е “изключително амбициозен”, а правилата за сигурност, наложени от САЩ – сложни, което може да доведе до допълнителни срокове и разходи, се посочва в писмото на военното министерство.

Има и риск да не бъдат получени навреме разрешителни за полети на F-35 в Германия поради липса на някои необходими документи. При това положение полетите ще се изпълняват с някои ограничения.

В документа се изброяват и други фактори, които могат да предизвикат допълнителни разходи – инфлацията, възможни промени във валутните курсове и евентуално повишение на себестойността на продукцията.

След като Русия нахлу в Украйна, Германия заяви, че ще отпусне за модернизация на своята армия 100 милиарда евро. Част от сумата се очаква да бъде използвана за покупка на F-35.

В момента и България е изправена пред подобни предизвикателства и ремонтира военните си авиобази, за да може да приеме изтребители F-16 Block 70, които очаква през 2025 година.

Оръжейните поръчки нарастват

Въпреки свързаните с пандемията проблеми във веригите на доставките световните оръжейни продажби са продължили да нарастват през миналата година, съобщи ДПА.

Стоте най-големи компании в сектора на отбранителната индустрия са продали тежко въоръжение и военни услуги на стойност от 592 млрд. долара през 2021 г., показва доклад, публикуван днес от Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СМИИМ).

Това показва валутно коригирано нарастване от 1.9 процента в сравнение с предишната година. Подновеният растеж е бил по-висок от 2020 г., но по-нисък в сравнение с четирите години преди пандемията от Covid-19, oтбелязва БТА.

С голяма преднина на първо място в доставките на отбранително оборудване остават корпорациите от САЩ, показват данните в доклада. В проучването са обхванати 40 американски компании, 5 от които заемат първите места в класирането, които взети заедно са осъществили 51 процента от оръжейните продажби на първите 100 корпорации в света.

На второ място идва Китай с рязко нараснал дял от 18 процента. Доста по-назад следват Великобритания с 6.8 процента и Франция с 4.9 процента. Германия има дял от 1.6 процента.

С малко увеличение от 0.4 процентни пункта Русия заема дял от 3 процента преди инвазията в Украйна.

Според сведенията руските компании ускоряват производството заради войната в Украйна, но те са изправени пред затруднения с осигуряването на полупроводници, се казва в доклада на СМИИМ. Руските компании са засегнати и от свързани с войната санкции.

Как точно войната в Украйна ще се отрази на данните за оръжейната търговия в света вероятно няма да стане известно преди следващата година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели