Експерти вещаят ,,Мрачен сценарий на дълбока рецесия” за Германия без руски газ

Време за прочитане:2 Минути, 6 Секунди

Прекратяването на доставките на руски газ ще доведе до намаляване на промишленото производство в Германия с повече от 10%, показва проучване, поръчано от Асоциацията на баварските бизнесмени (VBW), съобщава Der Spiegel.

Според изданието анализът е извършен от Prognos AG, изхождайки от ситуация, при която доставките на руски газ ще бъдат прекратени от 1 юли до края на тази година.

Проучването предвижда мрачен сценарий в случай на пълно и внезапно прекъсване на доставките. Ако доставките на руски газ бъдат прекратени през втората половина на годината, тоест от юли, икономическото производство в Германия може да спадне с 12,7%“, отбелязва Der Spiegel.

Според водещия икономист на Prognos AG Майкъл Бемер, при такъв сценарий германската икономика ще бъде в „дълбока рецесия“.

„В количествено отношение последствията от спирането на доставките на руски газ ще засегнат общо около 5,6 милиона служители“, посочва експертът.

Както се отбелязва в проучването, индустрията представлява повече от една трета от цялото потребление на газ в Германия.

„Без енергийните доставки от Руската федерация тя щеше да разполага с наполовина по-малко газ“, посочват авторите.

Въпреки способността на германската индустрия да компенсира частично загубите с помощта на други енергийни източници, газът е безалтернативен енергиен ресурс за редица сектори на икономиката.

По-специално, най-големи щети ще бъдат нанесени на химическата, стъкларската и стоманодобивната промишленост. Според авторите на изследването загубите ще засегнат както производствените, така и веригите за доставки в други отрасли, така че в случай на прогнозния сценарий през втората половина на 2022 г. могат да се очакват загуби за индустрията от 144 млрд. евро.

Най-сетне, ръководството на най-големия химически комплекс в света BASF призна, че концернът може да бъде затворен поради липса на газ.

Старши икономист на BASF Петер Вестерхайде каза, че работата на предприятието може да бъде спасена чрез намаляване на натоварването и използване на алтернативни източници на енергия, ако комплексът бъде снабден с газ поне 50% от нуждите му.

На 23 юни вицеканцлерът – министър на икономиката и опазването на климата на Германия Роберт Хабек заяви, че германското правителство е повишило степента на готовност за отговор на несигурна ситуация с доставките на газ до предпоследната, което трябва да позволи запълване на хранилища за газ до зимата, въпреки намаляването на доставките от Руската федерация.

Този етап предполага, че правителството има право да препоръчва на компаниите да пестят газ. Последната степен се въвежда при извънредна ситуация, когато пазарът не е в състояние да осигури доставка на газ. В този случай отговорността за разпределението се носи от държавния оператор, Федералната агенция за електропреносни мрежи, която решава приоритета на доставката на газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели