ГЕРБ материализира “Хемус” в луксозни хотели и сметки в чужбина 

Време за прочитане:5 Минути, 13 Секунди

Обръчи от фирми, сакове с милиони, високопоставени държавни служители и политици, незаконно строителство и луксозни хотели. Всичко това звучи като сюжет на криминален роман, но всъщност точно описва строителството на АМ “Хемус” по времето на ГЕРБ. Аутобанът, който трябва да свърже София с Варна, се превърна в синоним на корупция заради мащабните злоупотреби около изграждането му. Ако разследващите органи си свършат работата, присъдите са гарантирани.

Топката е в полето на Гешев

До момента МВР периодично хвърля светлина върху нови евентуални престъпления, свързани със строителството на магистралата, пише още ”Сега”. Очевидно не става дума за обикновени медийни димки, каквито сме свикнали да виждаме, тъй като дори прокуратурата, която през управлението на ГЕРБ твърдо пасуваше на тема “Хемус”, повдигна обвинение за пране на пари в размер на рекордните 53 млн. лева. По всичко личи, че единственият обвиняем – 42-годишният Борислав Колев, е подставено лице на реалните печеливши. Самият той поиска да разкрие имената на замесените срещу споразумение с прокуратурата, но държавното обвинение даде отпор.

Стигна се до скандал между МВР и наблюдаващите прокурори по делото, след който шефът на ГДБОП Калин Стоянов беше привлечен към наказателна отговорност за оказан натиск върху магистрати. Причината е, че адвокатът на обвиняемия Колев е предложил неговият клиент да сътрудничи на разследването, ако прокуратурата не иска постоянен арест, позволи му да пътува в чужбина и преквалифицира обвинението му в по-леко. Наблюдаващият прокурор е отговорила, че подобни извънсъдебни договорки са в противоречие на закона. След което ръководителят на ГДБОП упрекнал магистратите, че по този начин слагат точка на разследването.

В крайна сметка, дори и без въпросното споразумение, мярката за неотклонение на Борислав Колев беше изменена от Софийския градски съд в по-леката домашен арест. Делото пък остана под наблюдение на “шокираните” прокурори, оплакали се от упражнен натиск, след като Софийската апелативна прокуратура не прие техните отводи. Резултатът е, че до момента държавното обвинение все още не е установило къде са потънали 53 млн. лв. от строежа на “Хемус” въпреки заявките на обвиняемия, че иска да свидетелства. 

Капка в морето

Докато прокуратурата се “мъчи” да стигне до организаторите на схемата за тези 53 млн. лева, други стотици милиони, платени авансово за магистралата, са безвъзвратно похарчени, разкри вътрешният министър Бойко Рашков пред журналисти. Установено е, че държавното дружество “Автомагистрали” е превело 84 млн. лева на фирма за наем на механизация и материали за строителството на лот 8, за който все още дори няма изготвен устройствен план. При постъпването на тези средства същата фирма е закупила имот в центъра на София за 27 млн. Към настоящия момент този парцел се застроява, докато на лот 8 няма дейност за 1 ст., коментира Рашков. 

Подобна схема е осъществена и от трета фирма, която е получила авансово над 20 млн. лева. Парите след това са отишли към лична сметка на физическо лице с основание “договор”. Няколко месеца след това дружеството прекратява дейността си. Събрани са също доказателства, че с около 30 млн. лева от парите за “Хемус” е изплащан дивидент, който после е превеждан по лични сметки в Обединените арабски емирства. Разследващите са разкрили още, че с 14 млн. лева от нашите данъци, потънали в магистралата, се изгражда луксозно вилно селище от частна фирма. 

Всички тези обстоятелства будят съмнение, че държавата някога ще успее да си върне загубените пари, ако обвиненията се потвърдят и в съда. “Това са фирми, които са известни от миналата година. Твърдяха, че могат да строят магистрали – без строителни книжа, по незаконни договори, с благословията на Борисов и Аврамова като регионален министър. И сега е трудно да се излезе от тази ситуация. Казусът трябва да се реши юридически и да се даде отговор на хората какво ще се случи с тези стотици милиони”, категоричен е Бойко Рашков.

Твърденията на бившите управляващи от ГЕРБ начело с Бойко Борисов, че няма проблем с авансовите плащания за магистрала „Хемус“, защото по тях има издадени банкови гаранции, се разминават с фактите. Всъщност получените стотици милиони левове аванси не са гарантирани през банкови гаранции, а чрез застрахователни полици, разкри “Сега” от документи, получени от дружеството „Автомагистрали“, след като спечели дело по Закона за достъп до обществена информация.

Това е облекчило финансово получателите на средствата, но създава риск, ако държавата реши да си поиска огромните суми от застрахователите.

Участие отгоре

Вече няма никакво съмнение, че корупционната схема със строителството на магистралата е осъществена с участието на високопоставени държавни служители и политици. Въпреки че все още няма повдигнати обвинения на такива, съдът еднозначно потвърди подозренията. “Събраните доказателства по делото за пране на пари от строежа на АМ “Хемус” сочат, че е налице добре организирана и планирана схема, в която са взели участие и хора на високи държавни позиции”, заключи Софийският градски съд, когато пусна от ареста обвиняемия Борислав Колев. 

Вътрешният министър преди това съобщи, че очаква главният прокурор Иван Гешев да направи искане до парламента за снемане на имунитет на бивши министри по едно от разследванията за “Хемус”. “По отношение на “Хемус” има и едно разследване, което се провежда в Националната следствена служба. Там, доколкото аз разполагам с информация, те се занимават с лица, заемащи висши държавни постове. Да приемем, че са министри, но няма да им кажа имената. Очаквам в един момент прокурори да се еманципират от Гешев и да вземат правилни процесуални решения. При такава промяна очаквам те да поискат от главния прокурор да внесе искане в парламента за снемане на имунитета на тези лица”, заяви Рашков по време на представянето на отчета за дейността на МВР през 2021 г.

Българската държава нямаше да е в ситуация да не може да защити парите на данъкоплатците, ако не бяха герберските врътки с т.нар. инхаус поръчки. Политическо решение беше “Автомагистрали” да получи милиарди левове за строителството на “Хемус”, което няма как да извърши самостоятелно. Така държавното дружество еднолично си избра определени фирми, с които да сключи договори с различен предмет, като наем на техника, закупуване на строителни материали, че дори и озеленяване на несъществуващата магистрала. Всичко това без гаранции, без обществена поръчка и без яснота кой носи отговорността за изпълнението. “Прави впечатление, че няма договор за строителство. Кой ще поеме утре гаранция за качество? По нашите магистрали има строители под прикритие, не знаем кои са”, коментира Бойко Рашков. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели