ГЕРБ и ДПС вкараха в хаос обсъждането на Изборния кодекс

Време за прочитане:3 Минути, 35 Секунди

На “хартиената коалиция” на ГЕРБ-СДС, БСП и ДСП не й беше достатъчно да направи редица скандални предложения в Изборния кодекс, но и вкара в хаос неговото обсъждане в пленарната зала. Това стана на втория ден, откакто законопроектът се гледа на второ четене от депутатите.

Така стана заради начина, по който водеше заседанието Росен Желязков – зам.-председателят на Народното събрание от квотата на ГЕРБ-СДС. Той позволи на съпартиеца си Радомир Чолаков, който оглавява парламентарната правна комисия, да прочете цели 14 страници от доклада по законопроекта за второ четене, в които влизаха най-различни разпоредби. Идеята на Желязков беше очевидно да попречи на ПП и ДБ да прилагат тактиката си от предния ден – да разтягат до безкрай обсъжданията на законовите текстове и така да отлагат максимално гласуването. А точно така противниците на “хартиената коалиция” щяха да направят, ако докладът се четеше текст по текст.

С този подход обаче дебатът жестоко се разкъса, защото в изчетените 14 страници влизаше какво ли не – гласуването в чужбина, преброителните центрове, увеличаването на състава на ЦИК, общественият съвет към ЦИК, видеонаблюдението в избирателните секции, че дори и предложения върху преференциалното гласуване. А Йордан Цонев от ДПС, който беше поел воденето на заседанието, използва това, за да прекъсва всеки когото си поиска на основание, че се отклонява от темата на дебата. А такава тема фактически нямаше. Отгоре на всичко опитът на Желязков да попречи на ПП и ДБ да спъват хода на обсъждането се оказа напълно безполезен – само по един от гореспоменатите текстове се бяха записали за изказване всички депутати на Кирил Петков и Асен Василев.

От ГЕРБ-СДС пробваха да прилагат и други трикове. Десислава Атанасова – водачът на герберските депутати, обяви, че ще се откажат от няколко техни предложения – като елиминирането на район “Чужбина”, премахването на Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК) и увеличаването на броя заявления, необходими за откриването на избирателна секция извън страната. Всъщност, това не беше инициатива на депутатите от ГЕРБ-СДС, а инструкция от водача им Бойко Борисов. Атанасова надълго и нашироко говори за неуредиците около вота в чужбина, като искаше да даде вид, че герберите са склонни на конструктивни компромиси. Иначе не бяха склонни да признаят вина. Атанасова снизходително отговори на критиките на колежка от ПП: “Права сте, че понякога вероятно и ние правим някои грешки.”

Дребните отстъпки на герберите изобщо не впечатлиха опонентите им. Настимир Ананиев от ПП се заяде: “В ГЕРБ не сме виждали индивидуалност, всичко се свежда до каквото каже вождът. Трябва да се види ГЕРБ какво прави, а не какво говори.” “Но какво общо има това с темата на дебата?”, попита Йордан Цонев, който често поема защитата на герберите вместо самите тях. “Ако не ме прекъсвате, ще разберете”, скара му се Ананиев, а Цонев му отвърна, че ще се наложи да прочете къде в правилника пише, че председателят на НС има право да прекъсва депутатите. “Ами, четете”, отвърна Ананиев.

СУТРЕШНИ СКАНДАЛИ

След началото на днешното заседание лидерът на парламентарната група на герберите Десислава Атанасова предложи дебатът по Изборния кодекс да продължи и днес, а заседанието да бъде удължено до 15 ч. На това предложение скочи зам.-шефът на Народното събрание Никола Минчев от ПП, който припомни, че вчера водещият заседанието Йордан Цонев отхвърли подобно предложение, отправено от неговата формация. В пленарната зала настана хаос, а депутатите от ПП се скупчиха около трибуната. “Кой тук е председател на Народното събрание и с чии гласове?”, обърна се Андрей Гюров от ПП към Росен Желязков, който в онзи момент водеше заседанието. 

В спора се намеси и съпредседателят на ПП Асен Василев: “За разлика от подправянето на бюлетини и подписи, воденето на Народното събрание изисква доза морал и разбиране за това, че нямате самовласт на власт”. Желязков отвърна невъзмутимо: “Няма нищо по-демократично от това залата да гласува.”

Йордан Цонев обаче пресече предложението на Десислава Атанасова, като посочи, че то наистина е недопустимо, защото идва от народен представител. В крайна сметка, ГЕРБ, ДПС и БСП единодушно гласуваха и днес да се гледат промените в Изборния кодекс и заседанието да се удължи до 15 часа. А по-късно беше удължено, докато не се обсъдят 14-те страници, изчетени от Чолаков – тоест, до неопределено време, може би и цяла нощ, както беше последното заседание на правна комисия, на което на тъмно бяха приети измененията на ИК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
25
Сподели