ГЕРБ заплаши с война, ако Рашков бъде избран за шеф на КПКОНПИ

Време за прочитане:2 Минути, 17 Секунди

С декларация от парламентарната трибуна председателят на парламентарната група на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова се закани, че ако настоящият министър на вътрешните работи в оставка Бойко Рашков бъде избран за шеф на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), това ще означава война с ГЕРБ.

Вчера от “Продължаваме промяната” посочиха именно избирането на Рашков и приемането на антикорупционното законодателство като условие за подкрепа на правителство с мандата на БСП.

Атанасова призова социалистите да не се “подчиняват на рекета и изнудването на “Продължаваме промяната” и да започнат “възстановяването на нормалния политически диалог”.

“Вие много добре знаете какво означава искането на Кирил и Асен да им назначите Бойко Рашков за тяхна персонална бухалка и за техен персонален велик инквизитор. Искаме да знаете, че ако се поддадете на този политически рекет и ако, за да запазите за няколко месеца позициите си в няколко министерства, се съгласите с това назначение, вие ни обявявате директна война. Единствената цел на назначаването на Бойко Рашков е да бъде продължен систематичният опит за ликвидиране на политическа партия ГЕРБ. Ако направите това, вие ще обявите война не само на най-голямата опозиционна партия, но едновременно с това вие ще обявите война на правораздавателната система, на гражданското общество и на гражданския мир в България”.

По думите ѝ ГЕРБ не може да си представи, че “уважавана стара партия като БСП ще бъде толкова късогледа и заслепена от злоба и жажда за реванш”.

Преди това Атанасова поиска от социалистите да предоставят справка кои са 22-та закона, които трябва да бъдат приети от Народното събрание, за да се задейства Планът за възстановяване и устойчивост и на какъв етап се намира работата върху всеки един от тези 22 закона и кой отговаря за изготвянето на законопроектите.

Според нея правителството на Кирил Петков е заложило не 22, а много повече мини и е направило плана неизпълним.

“Ще видите, че правителството на Кирил Петков не желае тези пари да влязат в българската икономика, защото ако желаеше, нямаше да ги обвързва с изпълнението на неизпълними условия, като например условието българското Народно събрание да обещае, че ще приема закони на килограм, които не просто не е чело, но които даже още не са написани”, заяви Атанасова.

В отговор на декларацията и в нарушение на правилника председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски отговори на Атанасова, че ГЕРБ са се самозабравили.

“Всякакви декларации съм слушал, но декларации с ултиматум от една към друга парламентарна група, това не се е случвало досега”. Той заяви, че е взел думата, за да отговори на “глупостите” на ГЕРБ, и добави, че БСП знае много добре какво предлага.

“Вие много добре знаете какво значи Бойко Рашков шеф на КПОКОНПИ, затова беше тази безсмислена декларация.”

Той обаче не успя да продължи с изявлението си, тъй като председателят на парламента Мирослав Иванов му отне думата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
14
Сподели