Георги Семерджиев с чадър от над 40 редови служители на МВР

Време за прочитане:1 Минути, 33 Секунди

Над 40 служители на МВР са уличени за действие или бездействие в помощ на Георги Семерджиев – шофьорът, който през юли уби с автомобила си две момичета на тротоара на булевард “Черни връх” в София, след което избяга и с помощта на полицайката Симона Радева се укри. 

Оказа се, че Семерджиев има 47 акта и 49 наказателни постановления за различни нарушения. Шофира с фалшива шофьорска книжка, фалшиви регистрационни табели и метамфетамин в кръвта. В колата му бе открита и сигнална полицейска лампа.

Проверката за чадър над Семерджиев бе започната от вътрешното министерство, след информация, че полицаи помагат на Семерджиев да се укрие. Проверката срещу Симона Радева все още не е приключила, но главният секретар на МВР Петър Тодоров очаква нейното дисциплинарно уволнение.

Проверката на МВР обхваща последните 10 години.

Дали става въпрос за чадър от по-високо ниво, или за инцидентни случаи, ще каже проверката в МВР, която продължава още. Главсекът не се ангажира с това да потвърди дали действително има чадър над Семерджиев в МВР, като обясни, че се касае за действия предимно на редови служители и евентуално за неупражнен контрол от страна на техните ръководители. Така се разбра, че проверката не е установила чадърът да е на по-високо ниво и вероятно няма да продължи.

Като пример за дисциплинарно производство, което ще бъде започнато срещу служители на Пътна и Охранителна полиция, Тодоров посочи няколко случая, в които Семерджиев е хванат да шофира без книжка, но вместо да започне производство, е санкциониран с акт. Това, по думите на главсекът, е тежка дисциплинарно нарушение.

Петър Тодоров не се ангажира с коментар за това дали заподозрените полицаи са взимали подкупи, но каза, че цялата поредица от случаи откроява наглото и брутално чувство за безнаказаност у лицето, но за изграждането му има няколко фактора, включително законодателството, което го позволява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели