“Газпром” спря доставките на природен газ и за Латвия

Време за прочитане:1 Минути, 36 Секунди

“Газпром” спря доставките на газ и за Латвия. Това е поредната страна от Евросъюза, срещу която Москва предприема подобно действие на фона на напрежението около Украйна и санкциите, които Европа й налага.

Газпром обвини Латвия, че е нарушила условията на договора си. Както отбелязва Би Би Си обаче, от руската компания не дават подробности за предполагаемото нарушение от латвийска страна. 

Латвия разчита на вноса на природен газ от съседна Русия, но газът формира едва 26% от енергийното й потребление, коментира още Би Би Си. В четвъртък латвийската газова компания уточни, че купува руски газ, но плаща в евро.

Брюксел многократно отхвърли искането на Русия, страните членки на Евросъюза да плащат за газа на Газпром в рубли, а не в евро. Причината – според Брюксел няма условие за това в подписаните договори. 

Държавите от Евросъюза обвиняват Москва, че използва спирането на доставките на газ като политическо оръжие. 

Припомняме, че в сряда Газпром рязко намали доставките на газ за Европа по газопровода “Северен поток 1” до около 20 % от капацитета му.

Според Констанца Рангелова, старши анализатор в Програма „Енергетика и климат“ на Центъра за изследване на демокрацията – Русия разиграва фарс, защото наличните и сега турбини на Северен поток 1 са достатъчни да осигурят 100% от обема на подавания газ. Рангелова уточни, че това е нормален стандарт в индустрията – да има допълнителен капацитет, почти двойно на нуждите, за да не спира газоподаването при авария или непредвидени обстоятелства. 

След нахлуването на Русия в Украйна през февруари и затягането на западните санкции, Газпром вече спря доставките на газ за България, Финландия, Полша, Дания и Нидерландия, заради неспазването на новото условие за плащане в рубли. Русия спря и продажбите на газ за Shell Energy Europe в Германия.

Сега ЕС се стреми да увеличи вноса на газ от други страни, включително втечнен природен газ от Норвегия, Катар и САЩ. Обмислят се и икономии на енергията през зимния период, за да може Евросъюзът да не изпадне в сериозна криза. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
4
Сподели