ГАЗПРОМ: Полша все още купува газ

Време за прочитане:1 Минути, 11 Секунди

Полша продължава да купува руски природен газ от Германия чрез обратни потоци, след като преките й доставки бяха преустановени поради неплащане в рубли, съобщи руският енергиен гигант Газпром в четвъртък.

„Тази седмица Полша отказа да плати за руския газ с новите условия в рубли. Грандиозно беше обявено, че вече нямат нужда от руски газ и няма да го купуват повече. Но всъщност Полша продължава да купува руски газ, след като директните доставки бяха спрени. Сега тя купува газа от Германия и той се връща в Полша с обратния поток по газопровода Ямал-Европа“, каза официалният представител на Газпром Сергей Куприянов.

В сряда Газпром обяви пълно спиране на износа на газ за Полша, тъй като Варшава не е платила за горивото си в рубли в съответствие с нов механизъм за плащане, стартиран по-рано този месец. Според Газпром доставките няма да бъдат възобновени, докато Варшава не изпълни новите условия. По същата причина бяха спрени и доставките за България. Полша повиши пет пъти офертата си за реверсивни доставки на газ от Германия в сряда, показват данни на германския оператор на газопреносната мрежа Gascade. Преди месец полският премиер Матеуш Моравецки каза, че страната му ще забрани целия внос на руски газ, петрол и въглища до края на годината. Позицията му беше повторена в сряда от пълномощника на полското правителство за стратегическата енергийна инфраструктура Пьотр Наимски, който каза, че Варшава не възнамерява повече да купува газ от руски компании.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели