Газопроводът “Силата на Сибир 2″ може да размени съветския ” Северен поток 2 “

Време за прочитане:58 Секунди

Газопроводът “Силата на Сибир 2”, предназначен за доставка на газ за Китай, всъщност може да замени руския “Северен поток 2”, заяви вицепремиерът Александър Новак по телевизионния канал “Россия 1”.

По-рано в четвъртък Новак заяви, че се очаква скоро да бъде постигнато окончателно споразумение с Китай за “Силата на Сибир 2”, който предвижда доставки на 50 млрд. куб. м газ годишно, предава БГНЕС.

“Газпром” отбеляза, че КНР е увеличила офертите за доставка на гориво по посочения тръбопровод, като през септември редовно е надвишавала дневните договори.

“Силата на Сибир-2” е проектиран газопровод между сибирските находища и Синдзян-уйгурския автономен район в Западен Китай. Планираната дата за започване на строителството на тръбопровода е 2024 г.

Газопроводът “Северен поток 2” е дълъг 2460 километра и минава под Балтийско море. Той трябваше да транспортира 55 милиарда кубически метра газ годишно до Германия. Инфраструктурата беше готова за експлоатация още през септември миналата година, но на 22 февруари, след като Русия призна суверенитета на Донецката и Луганската народна република, германският канцлер Олаф Шолц спря сертифицирането на новия газопровод.

Руският президент Владимир Путин отбелязва, че “Северен поток 2” не е построен напразно – той ще бъде пуснат “при необходимост”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
16
Сподели