Газовото ни хранилище в Чирен е запълнено на 35%

Време за прочитане:1 Минути, 11 Секунди

В момента газовото хранилище в Чирен е запълнено на около 35%. Прави се всичко възможно, за да се подсигурят адекватно всички количества и това ще се случи. Това заяви министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

Заседанието на парламентарната комисия по енергетика, на което трябваше да бъде изслушан енергийния министър, се провали поради липсата на кворум.

“Ситуацията с доставките на природен газ не засяга само България, а цяла Европа. За съжаление, зависимостта от руски газ нарасна през последните години. Когато основният доставчик на Европа не е устойчив и не преследва само търговски цели не може да се прогнозира какво би се случило реално”, обясни министър Николов.

Той обясни, че поради специфичната ситуация в света никой не разкрива информация, откъде доставя и с кого преговаря за газ.

Николов коментира и какво се случва с интерконектора България-Гърция, за който се твърди, че ще заработи от 1 юли: “Интерконекторът в момента работи, той се тества. Цялата инфраструктура е пълна с газ. Всички процедури, които са свързани със сртификация и цялата регулаторна рамка се оформя в момента. Дружеството трябва да си промени структурата и да стане независим оператор. В момента, когато всички стъпки са изпълнени ще започне търговска експлоатация”.

Александър Николов се надява в началото на септември всичко да е готово. Той припомни, че инфраструктурата е важна не само за България и Гърция, но и за целия регион. “Оказваме максимално съдействие, така че процесът да е максимално бърз”, добави Николов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели