Ето, че можело! 12 години по-късно газовата връзка между България и Гърция е открита

Време за прочитане:3 Минути, 27 Секунди

12 години след започването на проекта и след редица перипетии Междусистемната газова връзка Гърция – България е вече открита. Това стана днес на официална церемония в гръцкия град Комотини с личното участие на премиерите Кириакос Мицотакис и Кирил Петков. Там бе и енергийният министър на Азербайджан. 

Трасето, коeто ще осигури поне една трета от потреблението на България на годишна база, се очаква от много време, но неясни – поне официално – причини досега пречеха на неговото изграждане. За разлика от построяването на руския проект “Турски поток”, който бе завършен за около година и половина. 

В последните шест месеца обаче двете правителства – това в София и това в Атина, форсираха работата и днес всички технически подробности са зад гърба на двете държави. Това обаче не означава, че азерският газ ще потече веднага по тръбата. Това се очаква да стане в края на август или началото на септември, когато всички бюрократични спънки бъдат преодолени. 

На практика това е един от най-важните енергийни проекти за страната ни, защото той ни дава достъп до Южния газов коридор и е поредна стъпка в опита на София да се отърве от тежката си зависимост от енергийни суровини от Москва.

Церемонията

Както подобава на събитие от този калибър, откриването бе направено в специално подготвена зала, пълна с гости и журналисти от цяла Европа и региона. Двамата премиери – Петков и Мицотакис – излязоха на подиума за своите речи с бели ризи с навити ръкави, говореха за приятелството между двете държави, за своето лично такова и за бъдещето на независима енергийно от Русия Европа. 

“България постига реална диверсификация, като получи азербайджански газ в следващите няколко седмици, слагайки край на руския енергиен монопол”, каза Петков днес. 

Той подчерта, че интерконекторът ще трансформира енергийната карта на региона и ще задълбочи свързаността на двете държави. Петков нарече днешния ден “исторически”.

“Той ще остане в спомените на нашите съвременници като символ на стремежа ни за политическа, икономическа и енергийна независимост, символ на нашите ценности и геополитически избор.”

“Изпитвам гордост, че оглавявах едно правителство, което успя за шест месеца да завърши този проект, за който се говореше от години.”

Българският премиер изрази своите благодарности към Мицотакис за бързата работа в последната половин година. 

От своя страна гръцкият премиер Мицотакис подчерта, че денят е много важен не само за България и Гърция, но и за целия Балкански регион. Той припомни, че проектът е стартирал през 2009 г., когато двете страни подписаха меморандум за сътрудничество, а парламентите го характеризираха като обект от национално значение.

“Приключването му днес, въпреки трудностите, през които преминахме, показва голямото му значение днес. Това е един тласък на общата европейска цел за енергийна диверсификация”, допълни Мицотакис.

Параметрите

Газовата връзка има капацитет от 3 млрд. кубически метра с опционална възможност за увеличаване до 5 млрд. кубически метра. По нея България ще получава годишно 1 мрд. куб. м., което се равнява на 1/3 от нашето потребление. Това означава например, че тази тръба може почти сама да осигурява газа за топлофикациите у нас. 

От Министерския съвет уточниха днес, че линейната част на трасето е вече напълно готова. 

“Всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични изпитания гарантират, че съоръжението има необходимата якост, отговаря на всички стандарти за бранша и е качествено изградено“, казаха оттам. 

Така България прави огромна крачка към освобождаването си от руската зависимост, която дори в момента ни коства огромни средства и тревоги.

“Газпром” еднолично реши да прекрати доставките до страната ни, въпреки изрядния договор, защото поиска промяна на начина на плащане, който не бе приет от българското правителство. 

Въпреки газовата връзка обаче, положението остава тежко. Зимата е период на високо потребление и ако топлофикациите и домакинствата могат да са сравнително спокойни, това не важи за бизнеса, който използва газ за своята оперативна работа. Тепърва ще се търсят начини за запълване на дефицита, вероятно чрез доставки на втечнен природен газ. Страната ни очаква още 4 кораба до септември, а газохранилището в Чирен е пълно около 35%. 

Голямата цел е сключване на дългосрочен договор за доставка на втечнен природен газ с американска компания. Тя би трябвало да ни продава на цени от “Хенри хъб” – най-ликвидната газова борса в света и значително по-евтина от европейската.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели