В последния момент, Косово отлага пререгистрация на автомобилите, които имат сръбски регистрационни номера

Време за прочитане:2 Минути, 30 Секунди

Косово заяви, че ще отложи решението да конфискува автомобили, собственост на етнически сърби, които отказват да използват местни регистрационни номера след критики от страна на западните държави, че подобен ход може да влоши етническото напрежение.

Премиерът на Косово Албин Курти заяви на 28 октомври, че решението за замяната на сръбските регистрационни табели с кода RKS остава в сила, но пълното му прилагане ще започне на 21 април 2023 г.

Досега сред сърбите в Косово не е имало интерес да пререгистрират автомобилите си и според вътрешния министър Джелал Свечла само 20 автомобила, принадлежащи на сърби от северно Косово, са били пререгистрирани с номера RKS. 

Прищина планираше да приложи решението за регистрационните номера на 1 август, но по искане на международната общност отложи изпълнението до 31 октомври.

Косовските власти започнаха да издават нови автомобилни табели за местните сърби на 1 септември, като замениха KS с кода RKS като част от реципрочни мерки, което предизвика гняв от сръбска страна. Представители на САЩ и ЕС многократно поискаха от Косово да отложи крайния срок с десет месеца, за да се избегне напрежението в Северно Косово.

Косово се опита няколко пъти тази година да изиска от своето сръбско малцинство да смени старите табели отпреди 1999 г., когато Косово все още беше част от Сърбия. Този ход обаче беше посрещнат със силна и понякога яростна съпротива от страна на местните сърби, които живеят в северната част на страната, припомня Ройтерс.

Мярката трябваше да влезе в сила на 1 ноември, когато около 10 хил. шофьори трябваше да сменят регистрацията на старите си коли.

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че решението ще бъде приложено постепенно, за да се отговори на опасенията на западните съюзници.

“Тези номера на автомобили са незаконни… искаме да дадем шанс на всички, които се интересуват, да бъдат интегрирани”, каза Курти.

Курти каза, че шофьорите първо ще бъдат предупреждавани за три седмици, след това ще бъдат глобявани за период от два месеца. Те ще получават временни номера и ако сменят табелите си до 21 април, превозните им средства ще бъдат конфискувани.

Местните сърби заплашиха да блокират пътища, както правеха в миналото, ако Прищина предприеме стъпки да ги лиши от колите им.

Косово обяви независимост през 2008 г., но около 50 000 етнически сърби, които живеят в северната част на Косово, отказват да признаят властта на Прищина и все още се смятат за част от Сърбия.

“Косово има право да приложи режима на регистрационните табели… но удължаването на графика е в интерес на постигането на напредък в диалога с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия”, заяви държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

Той добави, че администрацията му е “разочарована и загрижена” от отказите на Курти през последните дни да отложи решението с още 10 месеца.

С посредничеството на Европейския съюз и подкрепени от Съединените щати, Сърбия и Косово водят преговори от години за нормализиране на отношенията, но малко са постигнати.

Косово е признато от около 110 държави, предимно западни нации, но не и от Сърбия, Китай, Русия и други.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели