В имението на Тръмп е имало класифицирани материали на разузнаването

Време за прочитане:1 Минути, 30 Секунди

Правосъдното министерство на САЩ заяви, че е предприело разследване срещу бившия американски президент Доналд Тръмп за изнасяне на документи на Белия дом, защото е смятало, че той незаконно е запазил материали, включително някои отнасящи се до разузнаването, които са сред най-строго пазените тайни на държавата, предаде Ройтерс.

Силно редактираната клетвена декларация за държавните документи в имението на Тръмп „Мар-а-Лаго“ във Флорида, която бе публикувана вчера, включва нови подробности, но не съдържа някакви големи разкрития.

Тя обаче може да помогне да се обясни защо министерството е поискало съдебно разрешение за претърсването на имението на 8 август.

Тръмп, който в последните дни все по-често намеква, че може отново да се кандидатира за президент, определя обиска като политически мотивиран.

Действията на ФБР бяха част от федерално разследване дали Тръмп незаконно е изнесъл документи, когато е напуснал президентския пост през януари 2021 г., и дали се е опитал да възпрепятства държавното следствие.

Според клетвената декларация агент на ФБР, чиято самоличност не се посочва, е казал, че бюрото е прегледало и идентифицирало 184 документа, обозначени като класифицирани материали, съдържащи информация за националната отбрана, след като през януари Тръмп е върнал 15 кутии с държавни документи на Националния архив на САЩ.

Агентът, изготвил декларацията, е казал, че след като е прегледало първоначалната партида документи, ФБР е сметнало, че съществува вероятна причина да се предполага, че в „Мар-а-Лаго“ има още документи.

Попитан от репортери дали е уместно един президент да носи класифицирани материали в дома си, президентът Джо Байдън заяви вчера, че зависи.

„Зависи от документите и зависи от това колко сигурно“ е мястото, каза той. Байдън добави, че има „напълно сигурно“ място в дома си и, че в петък си носи вкъщи копие от ежедневната разузнавателна сводка. Според него обаче тези материали би следвало после да бъдат върнати на армията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
10
Сподели