В знак на протест, сърбите напускат всички държавни институции в Косово

Време за прочитане:2 Минути, 6 Секунди


Сърбите подадоха оставки от длъжностите си в държавните институции в четири северни общини на Косово със сръбско мнозинство в събота, твърдейки, че споразуменията с посредничеството на ЕС между Сърбия и Косово в Брюксел се нарушават.

Оставките дойдоха след среща в град Звечан, организирана от подкрепяната от Белград сръбска партия “Сръбска листа”.

В изявление, излъчено от няколко сръбски телевизии, лидерът на “Сръбска листа” Горан Ракич заяви, че кметове на общини със сръбско мнозинство, съветници, депутати, съдии, прокурори, съдебни служители и служители на косовската полиция, всички са напуснали работата си.

„Ние, политическите представители на сърбите от север на Косово и Метохия, след днешната среща единодушно решихме…да призовем Прищина да спазва международното право и споразуменията от Брюксел. Решихме да напуснем всички политически институции, парламента, правителство и четири общини в северно Косово, както и да преустановим присъствието и работата на сърби в съдебните и полицейските институции в Северно Косово. Нашите решения ще бъдат в сила, докато Прищина започне да зачита международното право, и по-специално, оттегли незаконно решение за автомобилните номера и създаде Асоциацията на сръбските общини. Въз основа на гореизложеното аз, Горан Ракич, подавам оставка от поста министър на правителството”, каза Ракич под аплодисментите на присъстващите.

След това сръбски депутати направиха изявления за напускане на парламента, а съдии и общински ръководители обявиха оставките си. По същото време ръководителите на сръбската полиция свалиха униформите и пагоните на Косово.

Само няколко часа преди това в Белград се проведе извънредно заседание на правителството, на което присъства и президентът Александър Вучич. На срещата, освен министрите, присъстваха и ръководителите на държавните предприятия.

“Не се отказваме от отговорната политика за мир и и стабилност”, написа Вучич в Инстаграм след срещата. Вучич подробно е информирал за разговорите си със сръбските представители от Косово, които съобщиха, че ще напуснат всички институции в Косово поради последните мерки, които бяха предприети от премиера Албин Курти, включително и поради отстраняването на началника на регионалната полиция в северната част на Косово Ненад Джурич.

След срещата с правителството Вучич проведе разговори с китайския и руския посланици в Белград. След това той разговоря и с членовете на Светия синод на Сръбската православна църква.

Вчера Вучич съобщи, че “поради създалата се ситуация отменя всички пътувания в чужбина”.

Късно снощи специалният пратеник на ЕС за отношенията Белград-Прищина Мирослав Лайчак проведе продължителен, петчасов разговор с Вучич. В него участва и сръбския министър на външните работи Ивица Дачич.

“Разговорът с Вучич бе труден и дълъг, но честен. Очаквам отговорно поведение от всички за да запази; стабилността и сигурността. Насилието трябва да бъде избегнато”, написа Лайчак в Туитър след срещата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
8
Сподели