Вучич: С какво право НАТО ни бомбардира през 1999 г.?

Време за прочитане:54 Секунди

Сърбия подкрепя териториалната цялост на всички страни членки на Организацията на обединените нации (ООН), включително Украйна. Това заяви сръбският президент Александър Вучич, цитиран от агенция Бета.

В речта си снощи на годишната сесия на Общото събрание на ООН Вучич каза, че Сърбия се е “държала отговорно и сериозно” в това отношение и подчерта, че “досега не е чул рационален отговор на въпроса каква е разликата между суверенитета и териториалната цялост на Украйна и Сърбия, които са грубо нарушени”.

Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 година. Белград обаче все още не признава независимостта на някогашната си област.

Сърбия не е стъпвала на чужда територия, нито е застрашавала териториалната цялост на която и да е страна, за да има интервенция срещу нея. Това не попречи на 19-те най-богати страни от НАТО да нападнат суверенна държава без решение на ООН през 1999 г., припомни Вучич.

Сръбският президент подчерта, че тазгодишният общ дебат на Общото събрание на ООН се провежда в условия на подкопан световен мир, до степен, каквато не е виждана от Втората световна война и от основаването на ООН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели