Вулкан изхвърли пепел на 2 километра височина

Време за прочитане:52 Секунди

На 2 януари експерти регистрираха изхвърляне на пепел от вулкана Ебеко Курил. „Центърът за управление на кризи към Главната дирекция на Министерството на извънредните ситуации на Русия за Сахалинска област получи информация от групата за реагиране на вулканични изригвания на Камчатка към Далекоизточния клон на Руската академия на науките, че Изхвърлянето на пепел се случи на вулкана Ебеко на височина 2 километра над морското равнище. Шлейфът се разпространи в северна посока”, се казва в изявление на отдела.

Според диспечерите в Северо-Курилск не е наблюдавано падане на пепел, няма миризма на сероводород, няма обаждания или оплаквания от хора. Няма опасност за живота на населението.

Вулканът Ебеко – висок 1156 метра, се намира на остров Парамушир, на 7 километра северозападно от Северо-Курилск, в северната част на хребета Вернадски. Редовните изпускания (слаби до умерени) от него продължават от 20 октомври 2016 г., което е нормална активност за вулкан. Рекорд е записан на 31 август 2018 г. – тогава колона дим се изстреля на височина от 6 километра от нов кратер на вулкан, образуван през 2017 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели