Ври и кипи в парламента в Скопие, депутати си скочиха на бой

Време за прочитане:1 Минути, 27 Секунди

Вторият ден на дебати в парламента в Скопие по т.нар. “френско предложение” приключи. Заради двама неуспели да се изкажат депутати от опозицията, разискванията ще продължат и днес в 11 ч. местно време, след което се очаква да стане ясно кога ще бъде гласуването.

Ако бъдат одобрени документите, внесени от правителството на Скопие, на практика то ще получи мандат да води преговори по френското предложение, но без да отстъпва от червените линии – език, двустранни въпрос и идентичност.
Дабатите вчера преминаха с опит за физическа саморазправа, късане и палене на френското предложение и взаимни обвинения в национално предателство. Френското предложение беше запалено, а изказването на премиера Ковачевски – заглушено с вувузели.
Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обвини управляващите, че ако бъде прието предложението, това ще означава отказ от т.нар. македонски език, историята и идентичността на страната.

Управляващите отговориха, че 120 членове на ВМРО-ДПМНЕ имат български паспорти и те са предателите.

Словесни престрелки и излята червена боя върху трибуната и документа прекратиха временно събранието.

По време на разгорещените дебати говори и председателят на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен, която увери македонските управници, че езикът им ще бъде гарантиран при евентуално членство. На този фон премиерът на албания Еди Рама заяви, че ако Скопие не приеме Френското предложение, Тирана ще се оттегли от преговорите.

А отвън пред сградата на парламента, на площад “Македония”, се разигра театрална постановка. Македонски артисти представиха своеобразен съд на трима от управляващите, които бяха наречени “предатели” и осъдени на повече от 100 години лишаване от свобода. Организиран е и палатков лагер пред сградата на Народното събрание.

Вече е известно, че за приемането да документа има мнозинство от 70 гласа – на управляващия Социалдемократически съюз на Македония, коалиционните партньори от албанския Демократически съюз за интеграция, както и албанските партии от опозицията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели