Войната се разраства? Путин праща на Беларус ядрени ракети 

Време за прочитане:1 Минути, 36 Секунди

Русия ще достави през следващите месеци в Беларус ракети, способни да носят ядрени бойни глави, каза президентът Владимир Путин в събота, когато прие беларуския лидер Александър Лукашенко.

„През следващите месеци ще доставим в Беларус тактически ракетни системи „Искандер-М“, които могат да използват балистични или крилати ракети, в техните конвенционални и ядрениим версии“, каза Путин в ефира на руската телевизия в началото на срещата си с Лукашенко в Санкт Петербург.

Той също така Путин предложи да модернизира военните самолети на Беларус, за да ги направи способни да носят ядрени оръжия, на фона на растящото напрежение със Запада заради Украйна.

„Много Су-25 (самолети) са на въоръжение в беларуската армия. Те могат да бъдат модернизирани по подходящ начин“, каза руският лидер.

„Тази модернизация трябва да се извърши в самолетни заводи в Русия и съответно да започне подготовката на кадрите“, добави той, след като Лукашенко го помоли да „адаптира“ самолетите. „Ще се договорим как да постигнем това“, каза Путин.

Путин няколко пъти споменава ядрените оръжия, откакто страната му започна военна операция в Украйна на 24 февруари, което се приема като предупреждение към Запада за ненамеса.

Миналия месец Лукашенко каза, че страната му е закупила от Русия ракети “Искандер”, способни да носят ядрено оръжие и зенитни противоракетни системи С-400. 

По време на разпадането на СССР Република Беларус беше осмата в света по запаси от ядрени оръжия. След краха на Съветския съюз Минск се отказа от ядреното оръжие. Четири дни след руската инвазия в Украйна обаче в Беларус се проведе референдум, на който мнозинството от гражданите одобри решението страната да се откаже от статута си на неядрена държава и да може да приема за постоянно ядрени оръжия и руски военни части. 

Промените в конституцията от 27 февруари 2022 г. бяха приети с подкрепата на 65 процента от гласовете, сочат официалните данни. Те позволяват разполагането на ядрени оръжия на територията на Беларус за първи път след разпадането на Съветския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели