Военни комисари на руско-грузинската граница

Време за прочитане:1 Минути, 13 Секунди

На контролно-пропускателния пункт „Верхний Ларс“ на границата между Русия и Грузия вече пристигна руски военен комисариат. Това показват кадри от ГКПП, публикувани в Twitter от беларуската опозиционна медия NEXTA.

Вътрешното министерство на областта, в която се намира „Верхний Ларс“ – Северна Осетия-Алания – съобщи, че на границата ще бъде създаден мобилизационен пункт. Това означава, че руски военни ще могат да връчват призовки директно на бягащите от страната.

Първоначално на пункта се появиха военни с БТР-и, но тогава обяснението на властите беше, че те са там „за всеки случай“. Десетки хиляди мъже в мобилизационна възраст напуснаха Русия само за няколко дни след обръщението на Владимир Путин, а край границите с Грузия и Казахстан се роди нов бизнес – продават се свободни места в колите, колела и тротинетки.

Опашките на ГКПП „Верхний Ларс“ на руско-грузинската граница достигат колосални размери, тъй като хиляди руски мъже бягат от обявената мобилизация. Това се оказва перфектна предпоставка за стартиране на нов „бизнес“ – продажба на свободни места в колите, на велосипеди и тротинетки, с които да се премине на територията на Грузия.

В свой материал „Агентство“ съобщава, че богатите руснаци опитват всячески да избягат от Русия с частни самолети. Те плащали между 1,2 и 1,5 милиона рубли (над 52 хил. лв.) за седалка. Да наемеш 8-местен самолет, струва между 5 и 7 млн. рубли, което е доста пъти над обикновените цени. Пътниците най-често се насочват към Армения, Турция и Азербайджан, които свободно допускат руснаци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели