Внучката на Сталин е пънкарка: Живее в САЩ и не иска да има нищо общо с дядо си

Време за прочитане:2 Минути, 42 Секунди

Йосиф Сталин сигурно би се обърнал в гроба, ако можеше да види днес своята американска внучка Крис Еванс, родена като Олга Питърс. Тя е дете на единствената му дъщеря Светлана Алилуева, избягала от Съветския съюз през 70-те години на миналия век и установила се в САЩ.

Светлана има няколко брака, единият от които е зад Океана с архитекта Уилям Питърс. Именно от него е дъщеря й Олга, която по-късно решава да махне руското си име и да се прекръсти на Крис Еванс. И тя като майка си не иска нищо да я свързва с миналото на прословутата им фамилия.

Еванс има очите на дядо си, но общо взето това е едно от малкото неща, които е наследила от него. С бръсната глава, татуировки, вериги и шипове, размъкнатите дрехи, собственик на антикварен магазин в Портланд, щата Орегон, Крис Еванс е истинска американка до такава степен, че никой не би могъл и да си представи, че е внучка на съветския диктатор Йосиф Висарионович Джугашвили – Сталин.

Пред британския в. “Дейли Експрес” Крис разказва, че дълго време не е знаела, че майка ѝ е дъщеря на съветския диктатор, а майка ѝ я е учила, че Русия е чужда държава. “За мен Сталин беше един от тримата души, които спечелиха Втората световна война – Чърчил, Рузвелт и той. Тогава обаче майка ми ме помоли да я изслушам. И така разбрах за престъпленията му”, разказва тя.

За всички е огромна изненада, когато през 1984 г. Светлана и дъщеря ѝ пристигат в Москва. Синът ѝ Йосиф ѝ е отправил тази молба, а съветското ръководство я посреща с отворени обятия, като гражданство ѝ веднага е възстановено.

Този опит обаче за живот в родината – първо в Москва, а след това и в родината на самия Сталин – Грузия, е неуспешен. Въпреки всичкия лукс, с който я обграждат (лукс по стандартите на СССР), Светлана е в лоши отношения с властите, а същевременно с това така и не успява да установи смислена връзка с децата си.

Така по-малко от 2 години след пристигането си, тя и Крис се завръщат в САЩ с разрешение на съветския ръководител Михаил Горбачов. И до ден-днешен Крис описва този кратък период като “кошмарен”. По това време тя все още носи рожденото си име – Олга, но именно този ѝ опит я кара да поиска да се откъсне максимално от връзката със Сталин.

“Целият живот на майка ми е бил свързан с преживяването на тази връзка със Сталин, докато се опитва да води свой собствен нов живот. Разбира се, тя се отвращава от това, което Сталин е направил, но имаше периоди, в които толкова много хора я държаха отговорна за действията му, че тя всъщност започна да си мисли, че може би това е истина. Толкова беше несправедливо”, обяснява пред “Дейли телеграф” години по-късно тя за решението си да се откъсне максимално много от дядо си.

След завръщането си в САЩ Крис има също бурен живот – омъжва се на 16 години (оттам тя взима и фамилията Еванс), но за кратко. А след тази кратка авантюра се записва в колеж, където завършва бакалавърска степен по счетоводство и данъчно право.

Това ѝ дава възможност да избере – кариера във всемогъщата данъчна служба на САЩ или да се занимава със собствен бизнес. За нея решението е лесно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели