Внезапно почина външният министър на Беларус

Време за прочитане:1 Минути, 24 Секунди

Почина външният министър на Беларус Владимир Макей, близък съюзник на авторитарния президент Александър Лукашенко, съобщи днес агенция БелТА.

БелТА се позовава на Анатолий Глаз, говорител на беларуското министерство.

Владимир Макей е роден на 5 август 1958 г. в южната белоруска Гродненска област. Завършва Минския държавен педагогически институт за чужди езици, работи в Съвета на Европа и като началник на управлението за общоевропейско сътрудничество в беларуското външно министерство.

През 2000-2008 г. е помощник на президента Александър Лукашенко, а през август 2012 г. е назначен за министър на външните работи.

Преди президентските избори и масовите антиправителствени демонстрации в Беларус през 2020 г. Макей беше един от инициаторите за това Беларус да подобри отношенията си със Запада и критикуваше Русия.

Той обаче рязко промени позицията си след началото на протестите и заяви, че те са замислени от западни агенти.

Беларус е силен поддръжник на Русия във войната й срещу Украйна и има граници и с двете страни.

През септември той защити позицията на Беларус в Съвета за сигурност на ООН.

„Беларус се нарича „съучастник на агресора“ или дори страна в конфликта. Ние сме казвали и продължаваме да казваме: Беларус никога не е подкрепяла войната. Но ние не сме и предатели!Имаме съюзнически ангажименти и стриктно следваме и ще следваме духа и буквата на международните договори, по които сме страна”, каза той.

“Шокирани сме от новината за смъртта на беларуския външен министър Владимир Макей”, заяви в “Телеграм” говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

Преди три дни Макей присъства на конференция на Организацията на Договора за колективна сигурност – военен съюз на няколко постсъветски държави – в Ереван, Армения.

Очакваше се той да се срещне с руския си колега Сергей Лавров в понеделник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели