Владимир Табутов увери: Газ и парно ще има

Време за прочитане:1 Минути, 39 Секунди

Много зависи колко още ще функционира НС, но имаме възможност да изберем председател на КЕВР, ако не – ще сме в патова ситуация, защото КЕВР не може да функционира в намален състав. Задвижваме процедурата, веднага щом е възможно. Това заяви в ефира на Нова телевизия депутатът от „Продължаваме Промяната” Владимир Тамбуров.

Вчера Конституционния съд (КС) реши, че досегашният председател на Комисията Станислав Тодоров е избран в нарушение на Конституцията и ако се стигне до служебно правителство, а председател още не е избран, това ще ни постави в „патова ситуация”, смята още депутатът. „КЕВР не може да заседава в намален състав. Наша обща отговорност е да стартираме процедурата”, каза той. Самата процедура по избор може да отнеме от 7 до 10 дни.

„Задвижваме процедурата, но тя може да стартира след обнародването на решението на КС в държавен вестник. Очакваме това да се случи във вторник и сме готови да свикаме извънредна комисия по енергетика, за да приемем правила за избор на председател на КЕВР. Имена все още не сме обсъждали”, каза Тамбуров.

Той обясни, че няма проблем с решенията на КЕВР за цените по времето, когато Тодоров е бил начело на комисията. „Те са били взимани единодушно. Едноличните решения, които като председател е взимал, могат да бъдат сезирани”, каза още.

Относно доставките на газ, депутатът каза, че ще има по договора с Азербайджан.

„Договорът ни е за 1,5 милиарда. В зависимост от температурите през зимата, консумацията е между 3-3,5 милиарда. Трябва ни още. Затова Кирил Петков води тези преговори”, каза зам.-председателят на ПГ на ПП. Той увери, че газ за парно ще има, а договорените количества ще се ползват приоритетно за домакинства, болници и обществени сгради. “Бизнесът ще пострада, ако няма газ, не и домакинствата”, каза Тамбуров.

Относно прекратяването на меморандума с “Gemcorp” и обвиненията на опозицията, че това може да доведе до арбитраж и искане на неустойки, Тамбуров заяви категорично:  „Няма неустойки, няма отговорност от страна на българската държава, нито от другите страни по договора”.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели