Високо напрежение: Китай изпрати 71 самолета и 7 кораба в Тайван

Време за прочитане:1 Минути, 15 Секунди

Китайската армия е изпратила през последното денонощие 71 самолета и седем кораба към Тайван, съобщи тайванското министерство на отбраната.

Между 06:00 ч. сутринта вчера и 06:00 ч. сутринта днес 47 от китайските самолети са пресекли така наречената средна линия, неофициалната граница в Тайванския проток, възприета от двете страни, и са навлезели в опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана.

Сред изпратените самолети е имало 18 изтребителя “Шънян-16”, 11 изтребителя “Шънян-1”, шест Су-30, както и дронове.

Тайванската Централна информационна агенция отбеляза, че това е най-голямото досега навлизане на самолети на китайските военновъздушни сили в опознавателната зона на тайванската противовъздушна отбрана, но добавя, че случаят не е предизвикал безпокойство на острова, тъй като Тайван е свикнал с нарастването на китайския натиск през последните години.

Това се случва в условията на продължаваща китайска военна активност около острова, който Китай смята за своя територия.

Вчера Пекин съобщи, че е провел военни учения във водите и въздушното пространство около Тайван в отговор по думите на китайските военни на провокация от страна на демократично самоуправляващия се остров и САЩ.

“Това е решителен отговор на настоящата ескалация на сговор и провокация от страна на САЩ и Тайван”, казаха те. Повод за раздразнението на Пекин стана в частност приетият наскоро отбранителен бюджет на САЩ за новата година, в чийто текст Китай е определен като стратегическо предизвикателство. В него е предвидено и да се засили сътрудничеството в сигурността с Тайван, но и да се разшири това с Индия в сфери като отбранителните технологии.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели