Взрив на морска мина нанесе щети по румънски кораб в Черно море

Време за прочитане:1 Минути, 19 Секунди

Румънският миночистач “Лейтенант Димитрие Николеску” претърпя леки щети след взрив на морска мина в Черно море. Инцидентът е станал вчера на повече от 40 километра от пристанище Констанца, съобщи агенция Аджерпрес, като се позова на Щаба на военноморските сили

Екипажът от 75 души не е в опасност, плаваемостта на кораба не е засегната и на борда няма сериозни повреди. По заповед на началника на Щаба на военноморските сили, водолазният кораб “Грозавул” е заминал, за да окаже помощ и да изтегли повредения миночистач до пристанището в Констанца, се посочва в изявление на щаба.

Миночистачът „Лейтенант Димитрие Николеску“ пристигнал вчера около 17:45 ч. в район, в който била забелязана военна мина. На борда на кораба се е намирал екип от водолази за обезвреждане на боеприпаси със съответната специализирана техника. Хидрометеорологичните условия обаче, не са позволили пускането на вода на специализираната лодка на екипа водолази за обезвреждане на боеприпаси.

Щабът на военноморските сили посочва, че въпреки че са били взети мерки за безопасност, след настъпването на тъмнината и поради неблагоприятните метеорологични условия корабът е бил ударен от мината, носена от бурята.

Експлозията е направила малка дупка на границата на ватерлинията на кораба в кърмовата част, уточнява Щабът на военноморските сили.

След началото на въоръжената агресия на Руската федерация в Украйна това е третата военна мина, която достига в зоната на отговорност на румънските военноморски сили.

От началото на войната досега в западната част на Черно море са унищожени 28 морски мини, от които три от Турция, две от Румъния, една от България и 22 от Украйна, посочва Щабът на военноморските сили на Румъния, цитиран от Аджерпрес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели