Великобритания ще изпрати на Украйна танкове

Време за прочитане:1 Минути, 40 Секунди

Великобритания ще изпрати на Киев танкове от следващо поколение, за да ускори глобалната военна и дипломатическа подкрепа за Украйна, съобщават официално от Даунинг стрийт.

Великобритания ще изпрати незабавно четири танка “Challenger 2”, а след това – още осем. Така, Обединеното кралство ще стане първата западна сила, предоставила тежки бойни танкове на Украйна, отбелязва ПА.

Британският премиер Риши Сунак уведоми украинския президент Володимир Зеленски за намерението си да достави на Киев танкове „Чалънджър 2”, както и допълнителни артилерийски системи. Това се казва в съобщение на премиерския кабинет след телефонен разговор със Зеленски.

На свой ред украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Обединеното кралство да предостави танкове на страната му.

„В разговор с премиера Риши Сунак благодарих за решенията, които не само ще ни укрепят на бойното поле, но и ще изпратят правилния сигнал към други партньори“, написа Зеленски в Twitter.

“Премиерът даде ясно да се разбере, че Обединеното кралство трябва да спазва своя ангажимент към Украйна, и това включва да бъде гарантирано тя да разполага с критично оборудване, за да се защитава и да промени съотношението на силите на бойното поле”, информира “Сън”, позовавайки се на свой източник.

Лондон е един от най-твърдите поддръжници на Киев от началото на войната.

По-рано тази седмица представители на западни страни предупредиха, че Украйна няма да успее да отвоюва от Русия значителна част от своите окупирани територии, ако не увеличи бойната си мощ, включително с танкове и друга тежка техника. В същото време в НАТО има опасения, че предоставянето на танкове на Киев ще бъде възприето от Москва като по-нататъшна ескалация на конфликта, отбелязва ПА.

Миналата седмица Съединените щати обявиха, че ще предоставят на Украйна 50 бойни машини на пехотата “Брадли” (Bradley), наричани “убийци на танкове”, в рамките на най-големия си пакет военна помощ от началото на войната.

Германия каза, че ще даде на Киев около 40 бойни машини на пехотата “Мардер” (Marder). Франция от своя страна му обеща противотанкови леки бойни машини А Ем Икс – 10 Ер Се (AMX-10 RC).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели