Вдовицата на майор Терзиев: Поне още четирима могат да бъдат обвинени

Време за прочитане:2 Минути, 20 Секунди

Поне още четирима военни могат да бъдат привлечени като обвиняеми по случая Терзиев, тъй като са заемали контролиращи функции по време на обучението. Това каза на пресконференция Димитрина Попова, съпругата на военният пилот Валентин Терзиев, който загина при изпълнение на служебните си задължения с МиГ-29 при учение край Шабла. Вдовицата на майор Терзиев назова поименно хората, които според нея прокуратурата трябва да привлече като обвиняеми – бригаден генерал Петьо Мирчев, заместник-командир на Военновъздушните сили, генерал-майор Димитър Петров, командир на ВВС,  бригаден генерал Николай Русев, командир на авиобаза Граф Игнатиево, и полк. Юрий Луканов, заместник-началник на Щаба по операциите на Военновъздушните сили.

“Лицата, които са виновни и отговорни за смъртта на майор Валентин Терзиев са много повече, а не само полк. Методи Орлов. За първи път ще си позволя да ги назова с имена. Позовавам се на имената от документите. Не казвам нищо нередно, но смятам, че е нередно до момента да се споменава едно единствено име.  Полк. Орлов е виновен, но има и други.  Като ръководител-стрелби е посочен – полк. Методи Орлов. Разрешението дали да се прекрати или да продължи задачата е негова. В Контролния пункт обаче има и друго лице, което  с по-високи отговорности и си е изрично споменато – полк. Юрий Луканов, назначен в учението “с високи отговорности”. Ако може прокуратурата да изиска от ВВС да излязат и да кажат какво означават тези “високи отговорности”. Той е по високо от Орлов в йерархията и неговата работа е да следи за изпълнението на задачата. Другото лице, чието име се спестява, е на бриг. ген. Мирчев, който се заводи заместник-ръководител на учението. Димитър Петров няма да го спестя, но той поне под някаква форма изрази мнение и позиция”, посочи Димитрина Попова.

Поводът за пресконференцията е, че военно-окръжна прокуратура-София привлече като обвиняем полковник Методи Орлов, зам.- командир на АБ “Граф Игнатиево”, по случая със смъртта на летеца. Припомняме, че по време на учението Орлов е бил ръководител на стрелбите. Това се случи 17 месеца след катастрофата. 

Стана ясно още, че Методи Орлов е водил такъв тип учения за първи път. Затова съпругата на загиналия пилот настоява да се провери дали Орлов и Терзиев са имали необходимата подготовка за извършването на тренировъчното упражнение.

“Другото мое искане към прокуратурата е да проследят цялата подготовка на личния състав, който е участвал в задачата – както на майор Терзиев, така и на полк. Методи Орлов. Доколкото ми е известно, Орлов е бил един вид като ученик в ролята му на ръководител на стрелбите, било му е за първи път. За ръководител на стрелбите при подготовката за цялото учение е назначен ген. Русев. Негова е била отговорността да следи за подготовката на състава, която е трябвало да изпълни задачата. Нека да проследят дали Русев е присъствал на тази тренировка и как точно е проведена”, настоя вдовицата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели