Вашингтон и Сеул налагат санкции на представители на Северна Корея

Време за прочитане:1 Минути, 15 Секунди

Съединените щати наложиха санкции на трима високопоставени представители на Северна Корея, свързани с оръжейната програма на страната, в отговор на нарастващата оръжейна заплаха, след като миналия месец Пхенян направи поредния си ракетен тест – с най-голямата междуконтинентална ракета в своя арсенал, предаде Ройтерс.

Американското министерство на финансите каза, че включва в черния списък Джон Ил-хо, Ю Джин и Ким Су-гил. Тримата вече бяха санкционирани от Европейския съюз през април.

Поредните американски наказателни мерки идват след извършения на 18 ноември от Северна Корея тест на междуконтинентална балистична ракета, който стана част от рекордна поредица от повече от 60 ракетни изпитания тази година, на фона на опасенията, че Пхенян се готви да поднови ядрените си опити, прекратени през 2017 г., отбелязва Ройтерс.

В изявлението на американското министерство на финансите се посочва, че Джон Ил-хо и Ю Джин играят ключова роля за разработването на оръжия за масово поразяване в качеството си съответно на заместник-директор и директор на севернокорейската държавна агенция, отговаряща за производството на боеприпаси.

Ким Су-гил е бил директор Главното политическо бюро на Корейските народни въоръжени сили от 2018 г. до 2021 г. и е упражнявал надзор за прилагането на решенията, свързани с програмата на Пхенян за оръжия за масово поразяване.

Южна Корея наложи днес нови санкции на 8 души и 7 организации, свързани с незаконни дейности за финансиране на оръжейната програма на Северна Корея, съобщи южнокорейското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

Това решение също е свързано със севернокорейския опит с междуконтинентална балистична ракета миналия месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели