Българка е сред жертвите на свлачище в Италия

Време за прочитане:1 Минути, 43 Секунди

Осем станаха жертвите на свлачището в Казамичола Терме на италианския остров Иския, срещу Неапол. Официалната информация потвърди, че сред тях е 58-годишната българка Николинка Ганчева Благова от Пазарджик. Продължава издирването и на други изчезнали.

Загиналите са от селището Казамичиола терме. В специално предаване по случая, първи канал на обществената телевизия РАИ, представи всички жертви. Жителите ще запомнят българката като Нина. Омъжена за местен жител, тя се върнала през тези дни от Берлин, където съпругът ѝ работи, за да получи италианско гражданство.

Тя работила на острова, но преди години се преместила със съпруга си – италианец, в Германия. По разкази от хората от Иския, Нина се връщала няколко пъти през последните месеци, за да внесе документи, за да се пенсионира в Италия.

В началото на миналата седмицата, когато документите били готови, тя пристигнала на острова, а информацията за нейното изчезване подал адвокатът ѝ.

Всички загинали са идентифицирани. Сред тях е семейство с новородено бебе, както и две деца на 11 и на 6 години. Техните родители се издирват заедно с третото дете в семейството.

В неизвестност са 5 души, трима са ранени, а над 230 души са били принудените да напуснат жилищата си и са настанени временно в хотели.

Свлачището, повлечено рано сутринта в събота, е предизвикано от лошото време с продължили няколко дни проливни валежи. Почти в цялата област Кампания, включително в Неапол, улиците се превърнаха в потоци от дъждовете.

Спасителните дейности на остров Иския са затруднени от силния вятър, бурното море и калта.

Голямото свлачище, връхлетяло селището Казамичиола, е тръгнало от върха на планината Епомео от около 780 метра височина и е достигнало до морето, унищожавайки растителност, сгради, улици, засипвайки всичко с кал и каменни отломки, съобщи управителят на Кампания Винченцо де Лука.

Геолози обясниха, че теренът там е податлив на свлачища – явление, което само на остров Иския се превръща в бедствия от 1910-а година насам.

Трагедията на остров Иския, предизвика широк дебат заради прекомерното и в някои случаи незаконно строителство върху рисков хидрогеоложки терен. Прокуратурата започна разследване. Иския е с площ 46 квадратни километра, има над 60 000 жители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
18
Сподели