България ще поиска екстрадиция на хакера, атакувал институциите ни

Време за прочитане:47 Секунди

Руски гражданин е заподозрян за атаката срещу няколко сайта на държавни институции и прокуратурата ще иска неговото екстрадиране в България.

Това обяви говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова, цитирана от БНР.

Самоличността на заподозрения не се разкрива. Не е публично известно и как българските служби са стигнали до него, но е ясно, че разследващите знаят пълните данни за самоличността на хакера, който атакува българските институции, обяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов.

По време на хакерския удар са направени неуспешни опити за блокиране на страниците на държавни институции, медии, телекомуникационни компании, летища и банки. Няма нанесени щети, не са изтекли и лични данни, уверяват институциите.

София ще поиска неговата екстрадиция, но властите са скептични, защото лицето се намира в Руската федерация. Ако Русия не изпълни искането за екстрадиция, разследването ще се води в отсъствието на предполагаемия извършител. Руската конституция забранява изгонването на руски граждани извън пределите на страната или предаването им на чужди държавни служби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
6
Сподели