България ще влезе в еврозоната, когато изпълни критериите от Маастрихт

Време за прочитане:1 Минути, 38 Секунди

ЕК определено подкрепя влизането на България в еврозоната, що се отнася до конкретната карта трябва да се изпълнят критериите от Маастрихт, включително стабилност и др. Тези критерии са покрити, но що се отнася до инфлацията, това подлежи на оценка от експертите на ЕК и тази оценка показа, че критерият за инфлацията няма да може да бъде покрит. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред NOVA.

Затова трябва да има едно отлагане, надявам се това да не е много дълго, добави той.

С Хърватия беше направен анализ на статистическите стойности, които са извън нормалните, това е стандартна процедура, която се прилага за всичките страни в еврозоната, тъй като всички срани следват една и съща тенденция за инфлацията, когато в някои страни инфлацията е по-ниска, те биват изключени от анализа. В момента обсъждаме България за критериите за инфлацията, така че тези стойности ще бъдат изключени, тъй като ще се приложим същата методика. Този анализ показа, че неизпълнението на критериите за инфлация е твърде голямо, подчерта Домбровскис.

Попитан дали възможната дата за присъединяването ни към Еврозоната е 1 юли 2024 г., той отговор, че датата е тази, когато бъдат изпълнени всички критерии от Маастрихт. „И когато са спазени всички условия, включително ангажиментите в периода след Европейския валутен механизъм. Не бих посочил конкретна дата“, уточни Домбровскис.

Той изтъкна и важността на паричната политика. „По нея също се работи за намаляване на инфлацията. Това не трябва да опорочава другите елементи на фискалната политика. Затова мерките трябва да са временни или целенасочени”, смята той.

Присъединяването към еврото носи сериозни ползи, повече финансова стабилност, по-ниски лихви, прозрачност за предприятията. Това са все ползи, които способстват за икономическото развитие на страната, обясни още зам.-председателят на ЕК.

България се надяваше да въведе еврото от 1 януари 2024 година, но преди дни финансовият министър Росица Велкова съобщи, че това няма да стане, защото страната ни не покрива част от критериите, а основната причина е високата инфлация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели