България с нов външен дълг за €1,5 млрд.

Време за прочитане:1 Минути, 2 Секунди

Изненадващо министерството на финансите предложи на международните пазари голяма емисия 10-годишни облигации в евро на стойност 1.5 млрд. евро. В рамките на един ден бяха събрани офертите и успешно пласирани книжата.

При огромен интерес от страна на инвеститорите, България изтегли нов външен дълг от 1,5 млрд. евро под формата на облигации. Постигната доходност е 4,7%, при лихва от 4,5 на сто. Парите ще бъдат използвани за покриване на стар дълг с падеж в края на март. Това е последният подобен заем, който може да бъде взет при сега действащия бюджет.

Една от причините да бъде изтеглен точно сега дългът е очаквано забавяне на второто и третото плащане по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) заради неизпълнението на поетите ангажименти в сферата на енергетиката, сред които и поетапно затваряне на въглищните централи.

“Тази емисия е в рамките на закона за публичните финанси и на така наречения удължителен закон и ще се ползва основно за рефинансиране на дълга, който изтича на 26 март”, заяви Росица Велкова, служебен финансов министър.

“Друго излизане на международните пазари, след като бъде гласуван от Народното събрание бюджетът за 2023 година, където бъде определен какъв, ще бъде дефицитът, което ще обоснове необходимостта от дългово финансиране”, каза още Велкова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
10
Сподели