България се отказа от дългосрочни доставки от “Газпром”

Време за прочитане:1 Минути, 11 Секунди

България дългосрочно се отказва от доставки на природен газ от “Газпром”. Това потвърди служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Според него, целта на служебния кабинет е да получи количествата по вече съществуващия договор с руската компания.

“Завой към Русия би било, ако седнем да преговаряме за дългосрочен договор с тях. Договорът свършва на 31 декември. Въпросът е ще си вземем ли тези количества по договор тази зима, за да сме още по-спокойни и най-вече цената ни да е по-добра”, каза министърът. 

“Газът за зимата е подсигурен, аз съм уверен, че ще има достатъчно газ, по-важното е да е на добра цена”, изтъкна той. И добави: “За преговорите с “Газпром” нямам информация как вървят, но аз съм за това с всеки да говорим. Ако и от тях можем да купим количествата, които бяха на сравнително добра цена според договора, добре дошло, ако не, ще се оправим и без тях.” Стоянов отбеляза, че “ние се откачаме така или иначе” от руската компания, защото договорът ни изтича.

На въпрос дали ще направим бартер с Азербайджан – ток за газ, министърът отговори: “Силно се надявам, работим по въпроса, не само това, но има и други идеи за бартер. Днес имам отново разговори с български компании, които са с енергоемки производства. Тепърва там се очакват новини, но има технически детайли, които трябва да бъдат изчистени.” Стоянов също така увери, че няма опасност да ограничим потреблението на електроенергия у нас.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
2
Сподели