България получи първия транш по ПВУ в размер на 2,7 млрд. лв.

Време за прочитане:1 Минути, 6 Секунди

Днес България официално е получила първия транш от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) в размер на 2.7 млрд. лв (1.37 млрд. евро), които са безвъзмездни, съобщи в Министерския съвет вицепремиерът Атанас Пеканов.

Европейската комисия извърши първото плащане на безвъзмездните средства, след като България изпълни 22 ключови етапи и цели, свързани с националния план за възстановяване и устойчивост.

Те обхващат важни първи действия за реформите и инвестициите за декарбонизация на енергийния сектор, широкомащабното внедряване на цифрова инфраструктура, реформиране на съдебната система, укрепване на рамката за борба с прането на пари, цифровизиране на публичния сектор, подобряване на съответствието и обхвата на схемата за минимален доход.

Много работа има да се върши, за да се получат останалите средства и докато депутатите не я свършат, България няма да може да кандидатства следващите траншове, каза служебният министър Пеканов. Той акцентира върху отхвърления в четвъртък (15 декември) от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане” и БВ закон за защита на хората, които подават сигнали за нарушения, включително за корупция.

“Българските граждани ще плащат санкции, ако не бъде въведен този закон. Намират се оправдания, когато трябва да завършим процедурата”, подчерта вицепремиерът и настоя, че трябва да се намери политическа воля, защото “рискуваме да останем в периферията на Европа”. Отхвърлянето на закона блокира възможността България да поиска второто плащане на стойност 724 млн. евро.

.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели