България няма да даде на Москва руснака запалил паспорта си

Време за прочитане:1 Минути, 34 Секунди

Апелативният съд във Варна отказа да екстрадира руснака Алексей Алчин, който два дни след нахлуването на Русия на 24 февруари, запали паспорта си в знак на протест пред консулството на Руската федерация в града и отмени решението на Окръжния съд в града, който по-рано беше разрешил екстрадицията на руския гражданин. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, а Алчин излезе от ареста, където беше от началото на август.

Според искането на руската прокуратура, той е обвинен за невнесен ДДС от 2015 г. на фирмата, която притежавал в родината си, в размер на 282 млн. рубли.

В същото време Алчин, по аргументите на защитата му, разполага със справки, издадени от руската данъчна служба, че няма данъчни задължения.

Алексей Алчин закрива фирмата си в Русия в края на 2015 г. Малко след това получава информация, че ще бъде притиснат по линия на бизнеса си, свързан с изкупуването, преработката и дистрибуцията на скрап, съдържащ скъпоценни метали, от руските силови структури и напуска страната, несъгласен и с руското анексиране на Крим през 2014 г.

От 2017 г. Алчин участва в смесено търговско дружество със седалище в Киев, което е вписано и в регистъра на Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Апелативният съд във Варна посочи, че има риск ако Алчин бъде екстрадиран, “положението му да бъде утежнено с оглед политическите му убеждения, а правата му в наказателното производство […] да бъдат накърнени.”

Като аргументи в подкрепа на това заключение магистратите цитират резолюции на Европейския парламент по повод “непрекъснатите репресии срещу гражданското общество и защитниците на правата на човека в Русия” и доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) за състоянието на човешките права в Русия.

“Днес Варненският апелативен съд показа на света, че България се придържа към европейските принципи за правата на човека, свободата и правото на живот”, каза Алексей Алчин след излизането си от ареста. Той поздрави украинския народ и пожела победа на Украйна във войната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели