България и Северна Македония отварят нова глава в отношенията си

Време за прочитане:1 Минути, 12 Секунди

Външните министри на България и на Република Северна Македония Теодора Генчовска и Буяр Османи подписаха двустранен протокол, който е част от преговорната рамка за еврочленството на Република Северна Македония. Днешният протокол конкретизира мерките, с които Скопие да влезе реално в изпълнение на Договора за добросъседство от 2017-а година и на предходния протокол от 2019-а година.

Този протокол съдържа конкретни мерки с конкретни срокове за изпълнение. Те се отнасят до решаване на историческите спорове, включително промени в учебниците по история, ангажименти за премахване на езика на омразата. От изпълнението им ще зависи скоростта на напредъка на Скопие към членството в ЕС. Процесът ще бъде следен от Брюксел.

Северна Македония разчита на подкрепата на България

“Днешната среща беше изключително полезна, беше отчетен прогресът във всички секторни групи, които са пет на брой”, каза Теодора Генчовска. По думите ѝ това, което трябва да се направи оттук нататък, е постигнатите споразумения и договорености да бъдат реализирани на практика, което е изключително сериозен ангажимент и на двете държави. 

“България е държавата, която най-силно подкрепя европейската интеграция на Република Северна Македония и Албания, пожелаваме им успех по пътя, по който отдавна искат да поемат. С общи усилия и с нашата подкрепа ще стигнат дотам, където най-много искат да стигнат – членството в ЕС”, заяви Генчовска.

Буяр Османи каза, че в Република Северна Македония разчитат на подкрепата на България и изрази надежда, че се отвари нова глава в отношенията между двете страни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели