България и още 13 страни създават по-добра Европейска система за противовъздушна отбрана

Време за прочитане:58 Секунди

Германия и 13 съюзници от НАТО, включително България, обявиха проект за сътрудничество за създаването на по-добра Европейска система за противовъздушна отбрана, която защитава територията на съюзниците от ракети, разглеждайки израелската система Arrow 3, американския Patriot и германските единици IRIS-T сред опциите, съобщиха ДПА и Ройтерс.

Министрите на отбраната от 14-те държави подписаха декларация за намерение за т.нар. Европейска инициатива за въздушен щит. Тя предвижда страните да участват в общото придобиване на системи за ПВО от типа “Ароу 3” и “Пейтриът”.

Церемонията по подписването се състоя в централата на НАТО в Брюксел, където министрите на отбраната на НАТО се срещат, за да обсъдят сигурността в лицето на войната на Русия в Украйна и слабо завоалираните заплахи на руския президент Владимир Путин да обмисли използването на ядрени оръжия в конфликта.

„С тази инициатива ние отговаряме на съвместната си отговорност за сигурността в Европа – чрез обединяване на нашите ресурси“, каза германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт по време на церемония в централата на НАТО в Брюксел, където 14 страни подписаха писмо за намерение.

Освен Германия и България в проекта участват Великобритания, Словакия, Норвегия, Латвия, Унгария, Белгия, Чехия, Финландия, Литва, Холандия, Румъния и Словения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели