България е сред трите страни в ЕС с най-нисък дълг от брутния вътрешен продукт

Време за прочитане:1 Минути, 51 Секунди

Расте или се топи държавният дълг е тема, която особено през последната година се е превърнала в политическа бухалка. Управляващите я ползват, за да уверят, че в резултат на тяхната работа делът на дълга от брутния вътрешен продукт спада, а опозицията – да твърди обратното.

В България въпросът се актуализира през юни, когато течаха дебатите по актуализацията на бюджета, която за изненада на всички предвиждаше покачване тавана на дълга от 7.3 млрд. лв. на 10.3 млрд. лв. Целта на управляващите е да излязат в подходящ момент на международния пазар, където да наберат пари, с които догодина България да плати падежиращите й стари дългове.

Последните данни на Евростат са за първото тримесечие на годината. От тях става ясно, че този дял за ЕС спада от 88.1% през първото тримесечие на 2021 г. до 87.8% в края на първото тримесечие през 2022 г.

Статистическата служба отбелязва, че лекият спад в това съотношение както в страните в ЕС, така и в еврозоната се дължи на това, че ръстът на икономиките превишава този на държавния дълг в абсолютно изражение.

Най-голям дял от икономиката има държавният дълг на Гърция (189.3%), Италия (152.6%), Португалия (127.0%), Испания (117.7%), Франция (114.4%), Белгия (107.9%) и Кипър (104.9%)..

Същевременно най-ниските нива на дълг като дял от БВП се виждат в Естония(17.6%), Люксембург (22.3%) и България (22.9%).

България е и сред страните, чийто държавен дълг се свива спрямо последното тримесечие на предходната година – с 2.2 процентни пункта. Това се случва още в Гърция и Литва с по 4 пункта, в Дания – с 3.7 пункта, в Ирландия – също с 2.2 пункта, а в Хърватия – с 5.5 процентни пункта.

На годишна база обаче, България е сред страните, чийто дълг спрямо БВП се свива с най-малко – с 1.8 процентни пункта. По-голямо намаление се наблюдава в страните и с най-голямо съотношение дълг – БВП.

Дълговете на няколко страни са нараснали като дял от икономиките им. Това е налице във Франция – с 1.9 процентни пункта, в Италия – с 1.8 пункта, в Кипър – с 1.3 пункта, в Малта – с 1.2 пункта, в Австрия – с 1.1 пункта, и др.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
1
Сподели