България въвежда военно обучение в училищата

Време за прочитане:1 Минути, 1 Секунди

Военно обучение за учениците от 10-и и 11-и клас от следващата  учебна година предвижда проект на наредба за обучение на българските граждани за защита на отечеството, публикувана за обществено обсъждане, предаде БНР.

Обучението ще бъде в рамките на 5 учебни часа за 10-и и 5 учебни часа за 11 клас. Ще се провежда от 1 декември до края на учебната година по време на часа на класа и ще се провежда в присъствието на класния ръководител от военнослужещи или цивилни служители от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия, преминали подготовка за обучение на ученици.

Десетокласниците ще усвояват знания за защита на родината, за гражданско-военните отношения, за оказване на помощ на населението от въоръжените сили при кризи от военен характер, за оцеляване при откриване на невзривени боеприпаси, за оказване съдействие от въоръжените сили на органите за сигурност в борбата им срещу разпространяване на оръжия за масово унищожение и други.

Обучението в 11 клас включва теми като въоръжени сили на Република България – история и настояще, мисии и задачи на въоръжените сили на Република България, участие в операции и мисии извън територията на страната, същност, цели и задачи на резерва на въоръжените сили.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Total
0
Сподели